Trendlistan

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 3/2005. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/52]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Glöm varenda lista du tidigare läst, sett eller hört. Här är den kompletta listan över det allra bästa, sämsta och knäppaste. Megafon presenterar stolt guiden till det glödheta och iskalla.

Text: Fredrik Quistbergh och Ira Mallik


Trender som vi är tacksamma över att de försvann

1] Rökning
Sommaren 2005 införs rökförbud på restauranger och kaféer i Sverige. Det en gång otänkbara är ett faktum. Och 90 procent av svenskarna är positiva, ja, till och med rökarna är positiva till förbudet, visar en undersökning.
Attityderna till rökning har genomgått en totalomvändning. Under 40-talet lanserades cigaretten som en frihetssymbol. Soldaterna hade en Lucky Strike i mungipan och i filmens värld var det den fria och glamorösa kvinnan som tog en cigarett till drinken.
Så sent som på 70-talet rökte föräldrar gärna med barnen i bilen och på kontoren drällde askkoppar omkring ända in på 80-talet. Men under 90-talet började rökningen ifrågasättas på allvar. Tobaksindustrin hamnade i blåsväder. I USA stämdes tobaksjätten Philip Morris och granskningar avslöjade förfalskade och undangömda forskningsresultat.
I början på 90-talet startades Smokepeace av journalistlegenden Bengt Öste. Smokepeace ville att rökarna skulle få bestämma själva och motsatte sig förbud av alla sorter. Förre centerledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin var med sin välkända pipa i högsta hugg en av medlemmarna i organisationen.
– Ja, jag gillade inte förmyndarskap. Jag ville att man skulle informera om det skadliga med rökning men jag var emot förbud.
Det verkar inte som att det gick så bra för Smokepeace. Vad tycker du om rökförbudet på krogen?
– Jag tycker inget speciellt om det.
Röker du fortfarande?
– Sen sju år tillbaka har jag ett uppehåll. Jag fick kärlkramp och fick åka ambulans och blev inlagd på intensiven. Då sa de att jag inte fick röka mer, och på den vägen är det.
Hur länge hade du rökt?
– Jag började väl när jag var en tolv-tretton år. Och när det här hände var jag väl 70 år.
Varför började du så tidigt? För att det var tufft?
– Jag vet inte. De äldre grabbarna rökte, det hade man ju sett. Men tufft vet jag inte om jag tyckte det var. Men en bra pipa tyckte jag smakade gott.
Idag ligger Smokepeaces verksamhet i Sverige nere. Aftonbladet avslöjade att organisationen fått pengar från tobaksindustrin och då hade redan flera av de kända namnen hoppat av. Idag visar alla undersökningar att det är låginkomsttagarna som röker mest – det glamorösa skimret kring rökning har blivit askgrått. Och tobaksindustrin satsar på de fattiga länderna.

2] Prylarna som var en fluga
I leksakernas värld avlöser prylarna varandra och en lyckad lansering kan skapa värsta köphysterin. En gång var det den lilla konstiga apdockan Monchichi alla skulle ha. Ett par årtionden senare var hetaste leksaken Tamagotchin – som skulle matas och sova middag och bytas på – ungefär som figurerna i nutidens dataspel The Sims... Att trender har till syfte att vi ska konsumera råder det ingen tvekan om. Vi minns bakmaskinen, glassmaskinen, sodastreamern… grejerna som vi en gång lurades att tro att de var ett måste i köket. Sen insåg alla att brödet från bakmaskinen smakade gummi. Dessutom var det en mardröm att diska den. Antagligen finns det en kyrkogård någonstans där alla övergivna oanvända mixerstavar, olivoljeduschar och mjölkfluffare ligger begravda tillsamman med omöjliga träningsredskap från TV-Shop.

Trender som försvann – bubblare: Barnaga, Ny Demokrati, nazism med mera.

 

Trender som aldrig verkar försvinna - men som vi skulle vilja försvann

1] Krig
I alla tider har vi människor fört krig mot varandra. Det verkar vara en trend som är helt omöjlig att stoppa. Trots att de allra, allra flesta är överens om att det är helt galet. Krig tar inte bara livet av soldater och civila utan slår också sönder hela samhällen. Bristen på drägliga bostäder, mat och vatten är sidoeffekter av krig som finns kvar långt efter att bomberna fallit. Ett annat dolt problem är minorna. Det finns cirka 70 miljoner minor nergrävda i marken över hela världen. Dessa minor dödar tiotusentals civila varje år, nära hälften av dem är barn. Dessutom vågar ingen odla eller leva i närheten av mark som kan vara minerad. Detta är vad forskarvärlden kommit fram till om krig:
» Krigen har blivit blodigare de senaste 200 åren. Detta beror dock mest på första och andra världskriget där hela 29 miljoner soldater miste sina liv.
» Antalet krig på jorden är under tid ganska jämnt fördelat. Undantaget är 1700-talet då både Europa och Asien, av okänd anledning, upplevde en lugn period.
» Förutom ekonomi är religion en vanligt förekommande orsak till krig. Nationer med olika religioner drabbar oftare samman än nationer med samma tro.
För att söka mer exakta svar har ett antal forskare samlat alla krig sedan år 1400 till idag i en jättelik databas. Under denna period har det ägt rum över 3 000 våldsamma konflikter. Resultatet är deppigt. Länderna/folken/grupperna/klanerna går i krig mot varandra planlöst och regelbundet. På så sätt kan krig liknas vid slumpartade naturkatastrofer. Vi vet att det kommer hända – men vi kan göra väldigt lite för att stoppa det. Människan tycks, åtminstone om vi litar till historien, inte ha någon kontroll över sin egen framtid.

2] Listor
Listor, listor och åter listor. Denna 90-talstrend plågade oss länge och peakade med Nick Hornbys kultroman ”High Fidelity”, där romanhjälten skriver listor på allt mellan himmel och jord. Vådan av listor kunde också ses i till exempel TV-serien ”Vänner”, där Ross skrev lista över allt som var dåligt med Rachel och sen fick kräla i stoftet i ett par avsnitt. Listskrivandet var på många sätt en typisk grabbgrej och kunde göras över allt från bästa gitarrsolon till grymmaste actionhjältarna. En kvasiaktivitet för den som behöver omsätta sin nördkunskap om ganska meningslösa grejer, helt enkelt. Listorna med ”ute” och ”inne” lever fortfarande kvar i kvällstidningarna. Men frågan är om inte listorna i sig själva idag står allra högst upp på ute-listan.

3] Spriten
Spriten är en ständigt uppåtgående trend. Det sups helt enkelt bara mer och mer. Med TV-serien ”Sex and the City” fick cocktailen en pånyttfödelse och drinkar ersatte grogg på Explorer och Fanta.
Kort tillbakablick: Det var på 1600-talet brännvinet kom till Sverige och blev bondebefolkningens stora dryck. Vin dracks bara av överklassen. I början av 1800-talet drack svenskarna 45 liter brännvin per person och år. Alla i ett hushåll, även barn, drack sprit. Befolkningen höll på att supa ihjäl sig.
Så småningom växte en nykterhetsrörelse fram och i början av 1900-talet diskuterades ett totalförbud mot sprit. 1922 blev det folkomröstning om saken. Nej-sidan vann med knapp marginal. Istället kom motboken, som ransonerade hur mycket sprit en person fick handla. Gifta kvinnor, arbetslösa, unga och till exempel hushållerskor fick inte handla alls. Motboken försvann 1955.
Och idag är det helt andra tider. Svenskarna har inte druckit så mycket sprit på hundra år som nu. Kanske blir det ännu mer. Många politiska partier vill att spritskatten ska sänkas och Systembolagets dagar är sannolikt räknade.

Trender som inte försvinner – bubblare: Slaveri, rasism, benvärmare, murar med mera.

Trender vi vill se

1] Mat till alla
Varje dag lider åttahundra miljoner människor av svält. Varje dag dör tiotusentals barn på grund av för lite att äta. Allt detta helt i onödan.
En vanlig föreställning om varför det inte går att lösa världens hungerproblem är att det inte finns tillräckligt med mat. Jordens resurser är redan utnyttjade till max och en del människor måste helt enkelt gå hungriga. Det är inte sant. Om all mat som finns i världen placerades i samma gigantiska skål skulle det räcka till ungefär två kilo per person och dag. Ett kilo spannmål, bönor och nötter. Ett halvt kilo frukt och grönsaker. Och slutligen ett halvt kilo kött, mjölk och ägg.
En annan missuppfattning är att det råder omfattande matbrist i de länder där världens hunger är störst. Inte heller det är sant. 78 procent av alla svältande barn under fem år lever i länder som har ett överskott av mat – inte underskott.
Det är alltså inte tillgången som är problemet – utan fördelningen.

2] Gratis hiv-mediciner
Minst 30 miljoner människor i Afrika är hiv-smittade. I Sydafrika är fyrtio procent av alla gravida kvinnor hiv-smittade. Men bara cirka 100 000 personer i Afrika söder om Sahara tros ha tillgång till bromsmediciner. Då drömmer man gärna om gratis hiv-mediciner till alla som behöver.
Och faktiskt, i Botswana, det land i världen som är värst drabbat av aids, har staten bestämt sig för att dela ut gratis mediciner till alla. Men kampen mellan läkemedelsbolagen och drabbade fattiga stater går vidare.

3] Bensinfria bilar
Bara under de senaste femtio åren har människan bland annat lyckats landa på månen och genom nanoteknik lagra informationen från ett helt bibliotek på en yta mindre än en sockerbit. Samtidigt är bilarna vi åker omkring i rena stenåldern.
Jämfört med alla andra tekniska landvinningar släpar bilen hopplöst efter. Nästan alla bilar drivs av bensin – ett bränsle som i princip varenda expert över hela världen är överens om måste minska eller helst försvinna helt. För att framställa bensin krävs olja och att den kommer att ta slut inom hundra år är idag de flesta överens om. Våra bilar innehåller alltså uråldrig teknologi och går framåt med hjälp av något vi vet är skadligt och som kommer att ta slut. När kan vi tanka bilen med sånt som inte är skadligt för vare sig människa, djur eller miljö?

Trender vi vill se – bubblare: Att alla får vara turister, kärlek, fred och förståelse med mera.

 

Bra trender

1] Världen mår bättre
De senaste fyrtio åren har medellivslängden ökat och barnadödligheten minskat i stora delar av världen. I exempelvis Bangladesh dog ett av fyra barn (25%) före fem års ålder år 1962. År 2003 hade barnadödligheten minskat till 6,9%. Förklaringarna är dels färre födda barn men också ett förbättrat hälsoläge och minskad fattigdom. Visst, utbredd fattigdom leder till undernäring, diaréer och infektionssjukdomar. Varje månad dör lika många människor i lunginflammation som dränktes av flodvågen i tsunamikatastrofen. Men andelen fattiga i världen är idag mindre än för tjugofem år sedan. Även om det går långsamt blir levnadsförhållandena bättre för stora delar av jordens befolkning. För allra senaste nytt om hur det egentligen ligger till med världens hälsa, surfa in på www.gapminder.org

2] Hockeyfrillan
Många trodde att det var en tillfällig fluga – men hockeyfrillan biter sig kvar. En klassisk hockey ska följa den så kallade 3:1-regeln. Vilket betyder att håret i nacken måste vara minst tre gånger så långt som håret uppe på huvudet. Frisyren har funnits sedan urminnes tider men var allra hetast på 80-talet. Och allra hetast var den på tjeckiska hockeyspelare som ville ha kort på skallen för att hjälmen skulle sitta bra och långt därbak för det snygga fladdrets skull. Idag har den dock knoppat av sig till en mängd olika stilar som trendhockeyn, latinohockeyn och predikanthockeyn. Få frisyrer har som hockeyfrillan ett väl utvecklat nätverk på Internet, där bärarna delar med sig av bland annat bilder och skötselråd.

Fina bubblare: Ökad acceptans för homosexuella, allt fler organdonationer, salsa hetast i Kina, bloggande, humor som samhällsförändrare med mera.

Nya jobbiga trender

1] Dumhet
Det finns idag mer information i form av böcker, filmer, hemsidor, TV-kanaler och universitet än någonsin tidigare i världshistorien. Trots det – eller kanske just därför – har dumhet blivit coolt. TV-serien Jackass fick miljoner att garva åt misslyckade skådisar som satte eld på sina fjärtar, bajsade i en omonterad toalett eller elchockade varandra. Visserligen har dumhet alltid funnits. Och visst har det alltid funnits människor som varit smarta nog att spela dumma för att vinna olika fördelar. Men det är ingen vild gissning att Jackass-gänget troligtvis blivit inspärrade någonstans för femtio år sedan – istället för att bli belönade med TV-shower och feta långfilmskontrakt. Succén med Jackass banade väg för andra TV-program. I ”Fear Factor” tävlar kändisar eller ”helt vanliga” människor i att äta upp flest daggmaskar på kortast tid eller hålla andan med huvudet nedsänkt i en tunna med spyor så länge som möjligt.
Dumhet har gått från att vara tabu till att vara inne. Å andra sidan är det ett gammalt trick att göra sig smart genom att anklaga andra för att vara dumma. Tyvärr finns det väldigt lite forskning kring dumhet. Samlar du alla böcker i ämnet fyller de knappt hälften av en genomsnittlig bibliotekshylla. John Cleese, skådespelare och legendarisk medlem av Monty Python-gänget, försöker sig dock på en förklaring.
– Jag tror det har att göra med att människor mår bättre när de ser andra människor bete sig värre än de själva.

2] Bodvertising
När den amerikanske basketstjärnan Richard Hamilton fick en okänd summa från däckföretaget Goodyear för att fläta sitt hår som ett av företagets nya däckmönster hakade han på en trend som bara växer. Bodvertising – att hyra ut sin kropp som reklampelare – lockar alla möjliga typer. Fenomenet är störst i USA och även om folk, där som här, länge gått omkring och gjort gratisreklam genom företagsloggor på exempelvis t-shirts eller kepsar är kroppsmarknadsföringen lite mer avancerad. På auktionssajten e-bay säljer människor sig själva. Det kan handla om att bära ett företags logga i pannan under en skolvecka eller ett stort sportevenemang. Andra är villiga att ändra sitt namn till det företag som erbjuder mest pengar. Många har inspirerats av tjugoåriga Andrew Fischer, som numera kallas ”The Forehead Guy”. Han var den förste icke-kändisen som gjorde en rejäl hacka på bodvertising. Andrew gick ut på e-bay och sålde reklamplats på sin egen panna under en månads tid till det företag som betalade mest. Till en början var budgivningen seg och intresset litet. Men när det populära morgonsoffsprogrammet ”Good Morning America” plockade upp storyn och bjöd in Andrew för att berätta om sitt påhitt i direktsändning tog budgivningen fart. Den vanns till slut av SnoreStop, ett företag som säljer olika hjälpmedel för att hindra snarkning. De betalade Andrew Fischer cirka 280 000 kronor för att synas på pannan. Efter en månad med SnoreStop sålde Andrew sin panna till nätkasinot Golden Palace.

Nya jobbiga Bubblare: Nymoralism, svettstank på uteställen, hudblekning, med mera.

[källor] tv-dokumentären ”stupidity”, fark.com, mullet.com, florida international magazine, humanadspace.com, tt, american scientist, www.rojenmina.nu, www.fao.org, boken ”world hunger – 12 myths”, aftonbladet, systembolaget och göteborgs-posten.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev