Operation Föryngring

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 1/2004. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/49]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Vad är det som händer i Stadshuset egentligen? Är det bara att knalla in på en fika och undersöka själv? Under höstlovet tog en grupp från Ronneby mod till sig och gjorde ett oväntat besök.

Text: Fredrik Quistbergh


Vid tiotiden på onsdagsmorgonen den 29 oktober 2003 fick politiker och tjänstemän i Ronneby stadshus oväntat besök. När de kom till den obligatoriska morgonfikan satt främmande personer utspridda vid deras bord och knaprade på frukostfrallorna.
–    Det var blandade känslor, säger Emma Karinsdotter som var en av de tolv personer som tog plats vid fikaborden.
–    I en fjärdedels sekund, innan människor hittar sin mask avslöjar de flesta vad de tänker och det var inte många som hade pokerfejs. Några blev ganska irriterade och undrade vad vi hade där att göra. Andra blev nyfikna. Någon frågade om vi verkligen skulle sitta på just den platsen, för det var ju hans plats
Vad svarade du?
–    Det var väl något i stil med: Det är väl på tiden att testa något nytt. (skratt)

Det oväntade besöket gick under namnet: Operation Föryngring. Micke Gunnarsson, som tillsammans med många andra driver projektet Kollektiv O3 vars mål är att göra vanliga onsdagar till ovanliga onsdagar, hade gått och funderat på att personalen i Stadshuset skulle må bra av att träffa de som brukar hänga på Ungdomens Hus i Ronneby och tvärtom.
Micke presenterade Operation Föryngring som en onsdagsaktivitet under höstlovet. De flesta tyckte att det var en grymt bra idé och sa: Vi gör det!
–    Vi kände att vi inte hade så mycket att förlora på det, säger Emma Karinsdotter.
–    Vi lekte med tanken på vad som skulle hända om vi gick ner : Vad skulle hända om vi går ner på deras fikarast, deras heliga halvtimma. Sedan peppade vi varandra och då var det inte så farligt.

Efter fikat fortsatte gruppen studiebesöket. Först gick de runt och kollade läget och informerade sig om vad de olika människorna på Stadshuset gjorde.
–    När vi gick in i ett kontor såg jag en skärmsläckare där det stod: Snart är det fredag. Det kändes deprimerande på något sätt.
Då gruppen även ville uträtta något under dagen kom de med idéer på hur kommunens verksamhet kunde förbättras.
–    På kontorsrummen hängde samma tråkiga tavlor av samma tråkiga konstnär. Då kom vi på att Knut Hahnsskolans, det är gymnasieskolan här i stan, estetelever är duktiga och de skulle kunna starta ett samarbete. De skulle kunna låna tavlor av dem för att stärka banden mellan gymnasieskolan och politiker och tjänstemän.
En annan idé var att dagisbarn skulle kunna använda den tomma baksidan av alla tusentals protokoll att rita på. De ringde runt till fem olika dagis och alla tyckte det var en jättebra idé. Personalen på Stadshuset höll med och började genast förbereda för sortering. De diskuterade även problematiken med bråk och tjafs utanför Bruket, som ligger bredvid Ungdomens Hus, och undrade vad kommunen tänkt göra åt det hela.
Blir det fler besök?
–    Gärna, då kanske vi tar med oss eget fika. Eller så bjuder alla i Stadshuset på fika istället för att snylta på deras frallor. (skratt)

Ronny Johansson, näringslivschef i Ronneby kommun, tyckte att det var kul att få besök.
–    Absolut, det händer ju inte så ofta och ungdomarna hade mycket idéer och tankar.
När gör du ett oanmält besök i Ungdomens Hus?
–    När man jobbar som näringslivschef är tiden för spontana besök väldigt begränsade. Så det har jag inga planer på.

Fotnot: Mer om Kollektiv 03 i Ronneby hittar du på: www.kollektiv03.com
Vill du vara med och göra en operation som går ut på att: Ta reda på mer,
lära känna saker, ge unga människor rätten till ökad kunskap och förståelse.
Mejla till: operation@kollektiv03.com


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev