Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Antihjältarnas pris | quistbergh.se

Antihjältarnas pris

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 1/2002. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/20]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Vet du vad uppfinnaren av fisluktsfria kalsonger, datorprogrammet som gör det möjligt att spåra om en katt går över tangentbordet och författaren till instruktionsboken i hur du gör en kopp te har gemensamt? Jo, de har alla vunnit Anti Nobelpriset. 

Text: Fredrik Quistbergh 


Kriterierna för att vinna ett Anti Nobelpris är enkla. Det gäller att göra något som varken kan eller bör upprepas.
– Om du tänker på det täcker det nästan allting, säger initiativtagaren Marc Abrahams.
– Det finns priser för dem som gör stora prestationer och det finns priser för dem som gör förskräckliga saker. Men de allra flesta är ju någonstans i mitten och får aldrig någon uppmärksamhet. Så vi gjorde detta för att ge folk hopp.
Den första prisutdelningen ägde rum 1991. Bland tidigare pristagare märks cigarettdirektörerna vid US Tobacco. 1996 fick de Anti Nobelpriset i medicin för att i domstol ”under ed vittnat om den sensationella upptäckten att nikotin inte är vanebildande”. Samma år tog fransosen Jacques Chirac hem Anti Nobels fredspris för att ha firat femtioårsdagen av Hiroshima med nya atombombsprovsprängningar i Stillahavsområdet. I 2001 års upplaga var det stenhårt. Teknologipriset delades mellan John Keogh från Australien och australiska patentverket för att John Keogh tog patent på hjulet – och för att patentverket godkände hans ansökan. Chittaranjan Andrade och B S Srihari från Nationella institutet för mental hälsa och neurovetenskap i Bangalore, Indien, fick Folkhälsopriset för deras ”inträngande medicinska upptäckt” att tonåringar petar i näsan. Anti Nobelpriset i Astrofysik gick till Jack och Rexella Van Impe från Michigan, USA, för upptäckten att helvetet kan finnas i ett av rymdens svarta hål.

Nordiska vinnare av Anti Nobelpriset är det ont om. Ingen svensk har vunnit. Men 1999 lyckades den norske doktorn Arvid Vatle vinna medicinpriset för sitt noggranna arbete med att samla in, klassificera och utvärdera vilken typ av behållare hans patienter valde att lämna urinprov i. Studien, som heter ”Unyttig om urinprøver”, visade att behållaren ”Stavlands tomatpuré” var klart populärast. Men påhittigheten bland patienterna var stor. En patient valde en deodorantflaska av märket ”MUM”, utan kula. En annan patient drog vid undersökningstillfället fram sitt urinprov ur innerfickan. Han hade det i en urdrucken burk Fanta, apelsinsmak.
– Att få Anti Nobelpriset kan uppfattas på två sätt, säger doktor Arvid Vatle.
– Antingen som skymf eller ära. Jag hade inga problem med att välja det senare. Undersökningen var gjord med en stor portion humor. Samtidigt finns det i rapporten en inbyggd kritik mot så kallade seriösa forskare som drar alltför långtgående slutsatser av ett alldeles för begränsat material.

Marc Abrahams menar att det under ytan finns ett seriöst budskap – att fler får upp ögonen för vetenskapen.
– Många blir ju skräckslagna när ordet kommer på tal, säger han.
– Förhoppningsvis leder vårt arbete till att fler blir intresserade av vad forskning och vetenskap egentligen är.
Vilken är din egen favorit?
– Åh, vad svårt. Det är närmast omöjligt att plocka ut en person men det finns en del som sticker ut. Kanadensaren Troy Hurtubise, som vann ett pris 1998, är bra. I sju år har han jobbat med att bygga en rustning för att skydda sig mot grizzlybjörnar. Sedan har vi Don Featherstone, mannen som uppfann den rosa plastflamingon. Det är heller inte helt fel.

Exakt vilka som sitter i Anti Nobelpriskommittén och utser pristagarna är hemligt. Marc Abrahams avslöjar dock att det rör sig om en oorganiserad samling av forskare från hela världen och en del tidigare ”riktiga” Nobelpristagare. Dessutom plockar de ”för att få en fin balans” in en helt främmande person från gatan samma dag de ska bestämma sig.
– Den personen har stort inflytande över vem som vinner, säger han.
– Känner du någon som har gjort sig förtjänt av ett Anti Nobelpris så var inte rädd för att höra av dig. Vem som helst kan nominera och vem som helst kan vinna.

Fotnot: Adressen till Anti Nobelprisets hemsida, där du kan nominera din egen kandidat, är: www.improbable.com/ig/ig-top.html


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev