Välkommen till Dramafabriken: Omslaget för första utgåvan
Det sägs ofta att mediernas uppdrag är att granska makten. Men det finns en makt i samhället som slipper den granskningen: medierna själva.
Välkommen till Dramafabriken innehåller några av de vassaste granskningarna av nyhetsindustrin som publicerats i Sverige. För dig som någon gång undrat hur medierna fungerar bakom de välputsade kulisserna är boken en guldgruva. På samma sätt som vi är vana att se fifflande kommunalpolitiker kläs av och hängas ut, avslöjas här SVT-journalisterna som konstruerar påhittade avslöjanden, ekonomijournalisterna som ljuger med statistik, morgontidningarna som sprider smygrasism och kriminaljournalisterna som offrar sanningen för att få sensationer till löpsedlarna.
Välkommen till Dramafabriken vänder sig till alla som misstänker att medierna inte berättar hela sanningen.
Dan Josefsson är redaktör för boken och står också för lejonparten av alla reportage och artiklar. Övriga reportage är skrivna av Ira Mallik och Fredrik Quistbergh.
Dessutom medverkar Arne Ruth, Maria-Pia Boëthius, Tomas Lappalainen, Christian Catomeris, Björn Elmbrandt och Tor Wennerberg.
Mer info: Den ursprungliga versionen kom är 2000 på Ordfront förlag och har ISBN-nummer: 91-7324-839-8. Den kraftigt utökade pocketutgåvan kom år 2002 och har ISBN-nummer: 91-7324-527-5
Hur får jag tag på boken? Använd dig av ISBN-numret för att söka på närmaste bibliotek. Om du prompt vill köpa den är stalltipset att söka på ISBN-numret på din favoritbokhandel.
Pressröster om Välkommen till Dramafabriken:
“Vi är vana vid att media hanger ut myglande politiker, men I den här boken är det granskarna själva som kläs av inpå bara skinnet. Rolig läsning!”
Helena Palén Olofsson, Hudiksvalls Tidning
“Den som vill fortsätta att lyssna på ‘Dagens Eko’, titta på TV-nyheterna eller läsa tidningen utan att känna lukten av icke renhårig journalistik, bör hålla sig borta från denna bok.”
Veronica Hörnell, Svenska Journalen
“Här punkteras journalistisk myt efter myt; bland andra myten att journalisten ‘speglar verkligheten och granskar makten’ att medierna är en tredje statsmakt och att mediernas ägandeförhållanden inte skulle påverka mediernas innehåll. Välkommen till Dramafabriken är en angelägen och bitsk bok som riktar sig till fler än journalister.”
Sverker Lenas, Dagens Nyheter
“Dan Josefsson är en bra grävande journalist, ja till och med en osedvanligt bra sådan. Han ställer de frågor vi alla borde ställa och han slutar inte jaga förrän han har fått den information eller kommentar han vill ha.”
Anna Karlsson, Arena
“Och visst finns här många artiklar som visar att journalistik kan vara en ganska så tvivelaktig hantering. Några är verkligt viktiga som de förut publicerade artiklarna om Folke Rydéns Björn Borg-dokumentär liksom nazistaffären i Aftonbladet.”
Yrsa Stenius, Aftonbladet
“Välkommen till Dramafabriken fungerar (…) som en ilsken opponent, en rasande, lysande debattör. En av de klokaste och viktigaste rösterna i landet.”
Erik Hammar, Västerbottens Folkblad
“Det kanske är ett ofrivilligt fadersmord men jag, som personligen aldrig har förstått vurmen för undersökande journalistik, tycker att Dan Josefsson har åstadkommit något mycket viktigare än Jan Guillou under genrens storhetsdagar.”
Åsa Crona, Svenska Dagbladet
“Det här är en bok som definitivt kommer att vara till stor nytta på landets journalisthögskolor, men som också har kraft nog att påverka beteendet hos vanliga mediekonsumenter.”
Anders Mildner, Hallands Nyheter
“Den är värd att läsas av alla som vill reflektera över våra mediers innehåll.”
Anne-Marie Nenzell, Fagersta-Posten
“Vad Välkommen till Dramafabriken mycket tydligt visar är att det finns ett oerhört behov av kritik mediegranskning i Sverige. Och en offentlig debatt om den roll media spelar i demokratiprocessen.”
Petra Meyer, LO-Tidningen
“Välkommen till Dramafabriken behandlar problem som verkligen berör oss, vi som lever i informations- och mediesamhällets tid. Den visar att våra journalister har påbörjat en självkritik och aktivt börjar granska sig själva. Därför finns det hopp om framtiden.”
Sten Jacobsson, Skånska Dagbladet
“Ta en portion misstankar, en dos konspiration, en nypa insiktsfulla avslöjanden och en handfull Bonnierhat. Krydda med invektiv. Garnera med ett groteskt omslag och hysteriska rubriker och ni har: Välkommen till Dramafabriken.”
Nils Funcke, Journalisten, Svenska Journalistförbundets medlemstidning