Spekulanten

En version av denna text har tidigare publicerats i: ETC 1/2000. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/85]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Först gav apan Ola aktieanalytikerna på pälsen. Sedan vann tioårige Michael Börs-SM. Nu finns en ny uppstickare som klarar sig bra i konkurrensen. Yuccapalmen.

Text: Fredrik Quistbergh 


Yucca Invest Trading Plant är namnet på den biologiska börsexpert som konstnären Ola Pehrson skapat. Förvandlingen från vanlig Yuccapalm till vinstkåt klippare möjliggörs av modern teknik. Elektroder fästa på plantan känner av de små elektriska strömmar som kommer från växten. Sedan tolkas reaktionerna av en dator och ett specialdesignat program omvandlar det hela till köp- och säljsignaler. Alla transaktioner Yuccapalmen gör bokförs och jämförs med Stockholmsbörsens OMX-index. När den lyckas bättre än index belönas Yuccapalmen med ljus och vatten. Sämre än index betyder torka och mörker.

– Helt enligt marknadens principer, säger Ola Pehrson.

– Yuccapalmen är en typväxt för den unge stressade marknadshajen. Den kräver föga omvårdnad och kan klara långa perioder utan vatten.

 

Men det har inte gått någon nöd på Yucca Invest Trading Plant. Växten har slagit börsindex flera gånger. Maj månad toppar statistiken med 10 procent över index, vilket är bättre än vad många börsproffs lyckades åstadkomma. Fast vägen till succén har inte varit spikrak. Förra året drev Ola Pehrson projektet Yucca Ventures, då dog växten av uttorkning.

– Den visade prov på dåligt omdöme och en oseriös spekulativ ådra, förklarar Pehrson.

 

Yucca Ventures ställde köpoptioner utan att ha täckning för det, friskade på i indexoptioner over the day och gick slutligen in tungt i ett ryskt oljeäventyr. Det blev den ödesdigra transaktionen.

– Lärdomen jag drog var att minska alternativen och att ha god riskspridning på kapitalet. Därför handlar Yucca Invest Trading Plant bara i de sexton mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

 

Den som besökt utställningen ”Bäst före” i Tensta konsthall utanför Stockholm har också kunnat se misslyckandet med Yucca Ventures. Den uttorkade växten står i skuggan under det bord där den välmående Yucca Invest Trading Plant breder ut sig.

– Den finns där för att poängtera allvaret i projektet, säger Ola Pehrson.

– Marknaden styr och det ges inget utrymme för sentimentalitet.

 

Att outsiders lyckas bättre än börsproffsen är dock inget nytt. 1993 hade rikskändisen apan Ola lekstuga med Sveriges fem främsta börsexperter i en tävling som arrangerades av tidningen Expressen. Apan plockade, med hjälp av en dartpil, ihop en aktieportfölj som under tävlingsmånaden ökade mer i värde än experternas. Och förra året lyckades tioårige Michael Keinänen vinna Börs-SM i hård konkurrens med gräddan av aktieanalytiker och marknadsexperter. Tävlingsarrangörerna Dagens Industri och Aktiespararna svarade med att ändra reglerna och sätta minimigränsen för att delta till 18 år.

 

Trots att både djur, barn och nu växter lyckas bättre än proffsen fortsätter finans-, dags- och kvällspress glatt med ”Bästa aktietipsen” och ”Så blir du en vinnare på börsen – experterna ger råd”. Affärstidningar, både i Sverige och utomlands, har även rapporterat om Yuccapalmens framfart. Men Ola Pehrson själv är inte lika road av projektet.

– Vad som är riktigt roligt med det hela är inte speciellt roligt att inse, säger han.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev