Sluta upp med stenåldersmodet

En version av denna text har tidigare publicerats i: Boken "motstånd", Dielemans/Quistbergh, Bokförlaget DN, 2001. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/549]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) är en djurrättsorganisation som finns i bland annat USA, England, Tyskland och Italien. Genom att låta supermodeller strippa under budskapet ”Ut med pälsen – In med kärleken” i centrala New York och köra reklamkampanjer med såpastjärnan Pamela Anderson som ”vänder ryggen mot pälsen” har de fått stort genomslag. Men det är inte bara kändisar och supermodeller som genom PETA kämpar för djurens rättigheter.

text: Fredrik Quistbergh 


PETA är nämligen mästare på att ta hand om det engagemang som brukar väckas hos folk när de i TV-nyheter eller någon dokumentär får se hur djur behandlas i slakterier, på pälsfarmer eller i en oseriös djurpark. Via glassiga broschyrer och en välfylld webbplats ger de massor av förslag på olika aktioner.
Lite av motstånd på burk alltså.

Ett exempel på en PETA-aktion är: Be a ZOOchecker (ungefär: Bli en Djurparkskontrollant). Enligt PETA uppmuntrar världens djurparker till att hålla vilda djur i fångenskap, separera djuren från deras naturliga familjer och hem för att sedan låsa in dem i burar. Detta gör att många djur drabbas av ”zoosjukan”. Bästa sättet att motarbeta detta lidande är att inte besöka några djurparker. För utan pengar från besökarna – inga djurparker. Ett annat sätt är att göra sin egen undersökning om hur djuren har det.I ett enkelt formulär, ”Be a ZOOchecker”, finns en lista över elva vanliga tecken på att djuren mår dåligt. Såsom att de äter sitt eget bajs, hela tiden biter på burens galler eller ägnar dagar åt att gå runt, runt i cirklar. I formuläret beskriver man sedan vilket djur som gjorde vad, vart observationen gjordes och vem som rapporterar. PETA uppmanar också sina ZOOcheckers att ta med videobandspelaren eller kameran för att dokumentera. Rapporterna används som påtryckningsmedel för att göra det bättre för djuren.
En annan PETA-aktion är: Bring Fashion Out of the Stone Ages (ungefär: Sluta upp med stenåldersmodet). Exakt hur det går till finner du i steg-för-steg-beskrivningen. I samband med aktioner som denna anordnar

PETA även insamlingar där den som tröttnat på att värmas av räv eller mink kan lämna in sin päls. De pälsar som kommer in delas sedan ut till hemlösa eller andra behövande. Varför det är okej att vissa får bära päls förklarar PETA-taleskvinnan Debbie Chissell på följande vis:

”De fattiga och hemlösa är de enda som har en ursäkt för att bära päls. Djuren kan inte få livet tillbaka, men vi kan sprida lite värme till människor som är i desperat behov av hjälp. (… ) Även om de säljer den så köper ju en annan person något som är begagnat. Det betyder att färre djur behöver sätta livet till.” (USA Today 2-4/1-98)

Mer om PETA hittar du på:
www.peta.org

PETAs åtta steg för en lyckad: Sluta upp med stenåldersmodet-aktion:

1. Välj ett mål för aktionen, exempelvis din lokala pälshandlare eller ett shoppingcenter.

2. Kontakta andra djurrättsorganisationer för hjälp. Vi på PETA har en lång lista över folk som ställer upp.

3. Ring oss på PETA om du behöver flygblad, affischer, informationsmaterial till pressen, videofilmer eller annat. Låt oss veta i god tid bara så vi hinner skicka grejerna.

4. Skicka ut en pressrelease innan aktionen (du kan få ett provexemplar av oss).

5. Hyr några grottman- och grottkvinnedräkter, rufsa till håret och köp äckliga löständer. Det är också bra att ha på sig en sönderriven gammal päls (om du inte har någon, kontakta oss så lånar vi ut).

6. Om man är grottmänniska ska man bara grymta och stöna. Välj ut en person som inte ska vara grottmänniska (välklädd och vältalig) som kan vara talesman/taleskvinna. Det är också bra att ha andra normalt klädda personer som kan dela ut flygblad, informera de förbipasserande eller hålla i affischer som säger: ”Bara grottmänniskor bär päls”, eller liknande.

7. Glöm inte att ta med er kamera för att filma och fota. Skicka oss gärna kopior sedan.

8. I kontakten med media är det jättebra att ha några fraser och slagord att föra fram. Här är några exempel: ”Pälsindustrin är en våldsam och blodig industri. Att fånga, misshandla, dränka och dra skinnet av djurens ryggar bara för fåfängans skull är totalt oförsvarbart.” Eller: ”Förr var det en statussymbol att bära päls. Idag leder det till social utsatthet. Förr slängde folk gärna ett extra öga på den som gick förbi i en snygg päls. Idag spyr dom.” Kom ihåg att genom medverkan i media kan vi utbilda väldigt många människor.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev