Vem» andres lokko
Varför» trendigt otrendig skribent med mera
Text: Fredrik Quistbergh
Andres Lokko har, enligt honom själv, av någon outgrundlig anledning under de senaste sexton, sjutton åren ansetts som någon som ska berätta vad som gäller. Vad som är trendigt, hippt, coolt, rätt eller inne. Och visst har han försökt att pracka på folk saker han gillar. Under 90-talet som chefredaktör för den numera nedlagda tidningen Pop. Idag via Killinggänget (manusförfattare), MTV Nordic (programledare för ”This is our music”) eller Svenska Dagbladet (skribent).
Vem bestämmer vad som är rätt/fel eller inne/ute?
– Den enda som kan berätta det är du själv. Orden hippt eller trend används ofta som om det finns en högre makt någonstans. Ingen vet var han eller hon finns. Kanske i London eller New York, för någon måste ju bestämma vad som är häftigt.
– Tittar man på musik så släpptes det år 1966 cirka tre hundra skivor som kunde definieras som pop i USA. Tio år senare släpptes det 3 000. Tjugo år senare släpptes det 30 000. Och idag släpps ungefär 40 000 popskivor varje år i USA. Ingen lyssnar på alla utan man väljer sin lilla värld som man tycker är intressant.
– Istället för att det finns en norm för vad som är häftigt finns det tusentals olika definitioner av vad som gäller. Det här ställer till problem för marknadskrafterna som Nike och H&M eftersom de inte kan anpassa sig till alla olika subkulturer. Desperat försöker de därför hitta en minsta gemensamma nämnare. Det har lett till en trendjournalistik som vi ser i exempelvis kvällstidningarnas fredagsbilagor. En glorifiering av film- och dokusåpastjärnor. De söker efter en minsta gemensamma nämnare istället för att älska och hylla mångfalden.
Vilka trender skulle du vilja se?
– Jag är för allting som kräver något mer än bara yta. Som entusiasmerar till fördjupning och öppnar dörrar till nya världar. Idag är det väldigt mycket bläddra i tidningar och drömma om saker man inte har råd med. Att: Åh, om jag hade pengar skulle jag vilja ha det här. Det är väldigt kreativitetsdödande. Den som har pengar ska utnyttja det till att göra något bra som inspirerar människor att göra något. Inte skapa ouppnåeliga ideal. Som: Detta ska du köpa. Eller: Det här ska du ha uppnått för att vara en bra människa år 2005. Att definiera människor efter hur många skor de har i garderoben håller inte. Det är en dålig trend i sin mest renodlade form.
Går det att vara fel klädd?
– Nej, men den som klär sig mest rätt kommer också vara mest fel väldigt, väldigt snart. Om Expressens Ebba von Sydow basunerar ut: Släng dina militärbyxor, ha dem aldrig igen. Så kan du samtidigt köpa en japansk modetidning där de precis bestämt sig för: militärbyxorna är tillbaka. Det är grejen. Så funkar det precis hela tiden. Ta inte ”här är höstens grejer”, på allvar. Det är förbjudet. Det ohippaste man kan göra är att ta de hippa på allvar.