Dom kallar oss mussar

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 4/2003. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/44]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Rami Shaaban om hur han fixar Ramadan och träning, Nabila om tro och frihet, Farmen-Abbe om varför det inte är okej att blanda griskött i hans mat.  

Text: Fredrik Quistbergh


Namn: Nabila Abdul Fattah
Ålder: 22
Gör: Hiphop-artist, politiskt aktiv i Svartskallebrigaden Göteborg, jobbar som
musikansvarig på två fritidsgårdar och pluggar till socialpedagog i Vänersborg.

– Jag tycker allt gudsnack är himla svårt. Jag tänker inte så mycket på det utan jag tror på Gud och så är det. Vissa tror och vissa tror inte. Det är inte så att jag tycker att folk som inte är troende eller de som har en annan tro än min är sämre människor. Jag tror lika mycket på kristendomen och judendomen eftersom det är en och samma Gud vi alla tror på. Men det är olika sätt att tro på Gud.
Filmen om Nabila, som heter just ”Nabila”, har precis haft premiär. Hon hoppas att filmen ska bryta den bild många har av tjejer i samma situation som hon själv.
– För du vet ju hur det är, säger Nabila med en stor portion ironi i rösten.
– Alla muslimska tjejer är förtryckta. Alla invandrartjejer, speciellt från Mellanöstern, vi är jätteförtryckta.
Hur är det då?
– Det är inte så. Alla folk är förtryckta till viss del. Det finns svenska tjejer som också är förtryckta. Jag fattar inte varför invandrartjejer i Sverige ses som offer som måste räddas, det är helt fel. Ta det här med kvinnomisshandel till exempel. Om en invandrarman misshandlar sin kvinna är det kulturellt. Men när en svensk misshandlar skyller man på att han är psykiskt sjuk eller att han hade en dålig barndom. Man kan alltid skylla på något annat. Varför kan det inte vara så att invandrarmannen växte upp med föräldrar som slog honom? I slutändan är det ändå en kvinna som blir misshandlad och det är det man borde utgå ifrån. Det är inte skillnad på ”invandrarmisshandel” och ”svenskmisshandel”.

Nabila ser inte sig själv som praktiserande muslim. Under en period försökte hon sig dock på att be fem gånger om dagen.
– Men jag började skjuta upp bönerna. Då tänkte jag att jag lägger av med det nu och sedan kan jag börja med det igen när jag känner att jag kan göra det på allvar. Det är bättre än att göra det halvhjärtat.
Hon dricker inte alkohol eller äter griskött. Fast det har inget med hennes tro att göra. Hon är vegetarian och väljer bort allt kött. Hon är nykterist, ser ingen anledning till att dricka alkohol eftersom ”det är allmänt komiskt att folk slösar så mycket pengar på att göra bort sig”. En annan grej hon reagerar på är att många ser islam som en kvinnofientlig religion.
– Även kristendomen är full av grejer som att kvinnan ska tiga i församlingen. Att kvinnans graviditet är ett straff för att hon lurade i Adam äpplet. Eller att kvinnan inte får njuta av sex.
– Muslimer är inte perfekta. De är bara människor. Men man ska inte skylla på religionen. Det står inte i Koranen att du ska slå din fru eller att du får mörda din dotter om hon är ute för länge. Det är folk själva som har tolkat det så. Och det är inte religionen man borde stoppa utan människors tänkande att sträva efter så mycket makt att man sätter sig över andra människor.

Att islam får skulden för lite allt möjligt tror Nabila beror på att folk känner sig säkra i en vi-och-dom-känsla.
– Människor verkar resonera så här: ”Vi svenskar kan aldrig misshandla våra fruar och göra det helt medvetet. Men muslimerna, de där, de kan göra det för så är det i deras religion, så fungerar deras kultur. De får slå sina fruar. Vi är mycket bättre än dem för vi kan aldrig hålla på med något sådant som de gör.” Ta det här med hedersmord. Jag vet inte exakt hur många hedersmord som har skett i Sverige, men det kan inte vara så himla många. Ändå uppmärksammas det mycket, mycket mer än mord på svenska kvinnor. Varför? Det är väl ändå ett mord? Spelar roll vad anledningen är. Det är just därför man vill skapa en vi-och-dom-känsla. Att vi är bättre än de där andra.
Hur ska detta brytas?
– Mer information om att alla invandrare inte är en homogen grupp och alla invandrare tänker inte exakt likadant. Vi är alla lika, fast olika. Visdomsord från Nabila, hahaha.

 

Namn: Rami Shaaban
Ålder: 28
Gör: Målvaktsproffs i fotbollsklubben Arsenal, England.

– Att vara muslim innebär jättemycket för mig. Det är en grund att stå på för att vara en god människa. Att alla människor är lika mycket värda. Det är viktigt att inte glömma bort det. Det har betytt otroligt mycket för mig som människa att kunna respektera. Det spelar ingen roll om det är Thierry Henry eller han som håller på att klippa gräset, de är bägge människor.
Rami Shaaban kan träna för fullt igen efter en längre tids skada. Det har varit en period av mycket rehabilitering och tänkande. Han har hunnit med att besöka sin pappa i Egypten samt mamma och vänner i Sverige. Rami ser inte sig själv som ”hundraprocentigt utövande” muslim, fastemånaden Ramadan kan exempelvis ställa till problem för ett fotbollsproffs.
– Det går att fasta men jag önskar att jag gjort det bättre. När du har viktiga matcher kan det hända att jag äter för att inte vara helt slut när det är match. Om jag skulle vara sjuk får jag äta under den perioden fast det är Ramadan. Det är ganska logiskt. Är du sjuk ska du ha vätska och mediciner. Sedan får man ta igen det dagarna efter Ramadan. Islam är en väldigt flexibel religion men det är många som fått fel bild av den.

Vad ”fel bild” är har Rami flera exempel på. Han är bland annat kritisk till filmbranschen.
– Om man kollar på alla terroristfilmer som görs i USA är terroristerna till 99 procent muslimer. Det är alltid ett indirekt budskap om att muslimer är dåliga människor. Tyvärr finns det många terrorister som är muslimer och som brukar religionen som en ursäkt. Men man ska veta att det i Mellanöstern finns många som hatar de här terroristerna som förstör för andra.

Den 11 september 2001 spelade Rami för Djurgården. Det blev många och långa diskussioner.
– Det flesta tyckte: Hur fan kan man göra så där? Varför gör man det mot USA? Jag tror allt har en orsak. Nu ska jag inte säga att det var rätt åt USA, för det tycker jag inte. Men USA:s regering har inte varit de bästa människorna.
– Jag tycker att alla människor är lika mycket värda. Därför får jag det inte att gå ihop. När det dog några i de där skyskraporna i World Trade Center skulle alla sörja och tyst minut hit och dit. Men hur många har haft en tyst minut för alla de oskyldiga som dog när USA bombade Sudan? Eller när USA bombade i Irak? Det är inte en kotte som haft en tyst minut för dem.
Vad fick du för reaktioner? De flesta fotbollsspelare är väl inte speciellt politiskt intresserade…
– Nej, det stämmer. Det är inte många som haft en skolgång eller varit i länder i Mellanöstern och sett hur folk lever. Självklart blir det heta diskussioner ibland. Men jag tycker det är bra att det kommer upp till ytan så att man får en reaktion.
Brukar du skylta med din tro, exempelvis när du kommit till ett nytt lag?
– Jag har ingen skylt på bröstet som säger: Jag är muslim. Det handlar inte om att göra reklam för en religion. Frågar folk skäms jag inte för att säga att jag är muslim. Jag dricker inte alkohol, jag äter inte fläsk och står för min tro.
Var hittar du kraften att stå upp för dig själv och vad du tycker?
– Du kan inte ljuga för någon, allra minst dig själv. För mig har det funkat bra att stå på mig. Av det får jag kraft. Varje gång jag tackat nej till alkohol då jag är ute blir jag stärkt av det istället för sänkt. Jag dricker min cola och har precis lika kul och dansar och har mig. Det handlar om vilken trygghet man har till sig själv och sin tro. Jag tror att om du är bra mot en människa är de andra bra tillbaka. Är de inte det så har i alla fall du gjort rätt. Varje gång jag ger pengar till någon uteliggare känner jag att jag gjort något bra. Om uteliggaren sedan går och köper knark för pengarna, då är det hans ensak och då är det Gud som får straffa honom. Det är inte jag som ska straffa någon. Jag gör det jag kan göra och sedan är det upp till Gud att bedöma och tycka. Jag gör min plikt och that´s it.

Namn: Abdallah ”Abbe” El-Barawany
Ålder: 22
Gör: Jobbar som taxichaufför.

– Min tro är en del av mig. Min uppväxt, min bakgrund, familjekultur… det är en av grundstenarna i mitt liv. Det är svårt att exakt sätta fingret på… det är en del av mig helt enkelt. Inget mer, inget mindre.
Abdallah El-Barawany, även känd som “Abbe”, behöver bara hålla inne med sin stora hemlis några timmar till. På kvällen sänds säsongsavslutningen av dokusåpan ”Farmen” och Abbe är i final mot Veronika (du som följt ”Farmen” vet att Abbe förlorade mot Veronika i husförhöret). Aftonbladets löpsedel ropar: STORBRÅK I FARMEN.

Som muslim håller Abbe på att inte äta griskött. Därför blev han förbannad då andra deltagare i ”Farmen” blandade griskött i hans mat utan att tala om det.
– Trots att jag verkligen pepprat in det i folks huvuden så hände det. Dessutom skämtade dom om det vid matbordet. Jag var tvungen att gå därifrån eftersom jag höll på att tappa kontrollen. För mig finns det inte att göra en sådan grej. Jag skulle inte ens kunna göra det mot min värsta fiende.
Fattade dom hur lågt det var?
– Till slut… men det visar ju att alla inte är vana vid att ha en muslim i sin närhet. De gjorde ett misstag och lärde sig av det. Efter den händelsen var det inga problem.

En del muslimer anser att alkohol är ”haram”, det vill säga förbjudet. Därför kanske en och annan höjde på ögonbrynen då Abbe som storbonde glatt bröt upp ”syndaskåpet” och festade tillsammans med alla som ville på den sprit som skåpet innehöll. Dock har han inte fått några sura kommentarer för att han druckit alkohol på bästa sändningstid.
– Tron är mellan mig och min Gud. Inte mellan mig och alla andra muslimer. Det är jag som får ta konsekvenserna av mina handlingar.
Däremot händer det att Abbe får sura kommentarer av folk som inte själva är muslimer. Han berättar om en kille som var provocerad av att Abbe inte äter gris eftersom ”i Sverige äter vi gris”.
– Jag svarade: Vissa är vegetarianer, de äter inte heller gris. Vad är problemet? Hitta en vegetarian och gå och tjata med den personen istället. Fast den här killen vägrade ge sig och fortsatte tjata om att jag måste äta gris. Det finns ju dåliga äpplen på varje träd och det får man lära sig hantera på ett sätt så att man själv inte får det jobbigt.
– Vill man vara trångsynt, dum och vägra lära sig, bara tycka utan att veta, är det inte så mycket att göra åt saken. Jag skulle gärna sitta ner och diskutera med en rasist. För de flesta verkar inte vara så värst klipska. Om de hatar folk som de aldrig har träffat – det visar ju hur instängda de verkligen är.

En grej Abbe tycker är viktig att poängtera är att alla muslimer inte är terrorister.
– Terrorismen har ingenting med religion att göra, det finns i alla religioner. Det är ingenting som poppat upp efter den 11 september 2001, det har funnits hela tiden. Ta IRA eller korstågen där de kristna åkte runt och slaktade till exempel.
– Så fort det är en terrorattack eller ett hedersmord smackas det upp på förstasidan. Och sedan, inne i texten, står det islam någonstans. Det är tråkigt. Men alla tidningar försöker sälja och det är upp till dem vad de vill tycka. Sedan är det upp till varje människa att sortera vad man tycker är viktigt. Tidningarna hittar en vinkel på allting. Tv gör samma sak. Kolla ”Farmen”: Jag ska vara den lata glassiga killen och någon annan ska vara den man tycker synd om. Eller kolla idag [Abbe pekar på kvällstidningarnas löpsedlar]: ”STORBRÅK I FARMEN”. Det finns ju viktigare saker att skriva om. Vem fan bryr sig om det där? Att jag har tjafsat med Daniel. Kom igen människor, det finns saker som händer i världen.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev