Svenska Dagbladet ska vända sin förlusttrend genom att utlokalisera en del av verksamheten och ett 70-tal anställda till Östersund. Nu har Svenska Dagbladet beviljats statligt stöd av NUTEK för sin flytt. Dagens ETC har pratat med anställda som är förbannade och upprörda över företagets dubbelmoral. Och ansvarige VD:n Kåre Gustafsson, som tidigare vägrat uttala sig i frågan, bemöter kritiken han helst vill slippa.
Text: Fredrik Quistbergh
– Det är ju för jävligt att de gör folk arbetslösa för att komma åt ytterligare bidrag, säger Peter Berg von Linde säljare på Svenska Dagbladet.
– De har ju närmare 60 miljoner i presstöd och ägs av Wallenberg som ju inte går av för hackor,
I juni månad läckte ryktet om utlokaliseringen ut via fackliga representanter. Beskedet nådde personalen just innan de skulle njuta av sommarsemestern. Den som såg TV-programmet Striptease den 1 oktober kunde följa spelet kring vilken kommun som skulle få avdelningen som flyttas från Stockholm. I potten, ett 70-tal arbetstillfällen, som kommunernas näringslivsansvariga gjorde allt för att få till just sin kommun. VD:n Kåre Gustafsson åkte land och rike runt för att hitta kommunen med de mest förmånliga villkoren. Resan startade på Gotland men man åkte snabbt därifrån eftersom det visade sig att Gotland inte är ett stödområde. Istället fortsatte färden norrut. Allt pekade på Härnösand men till sist blev Härnösand snuvade av Östersunds kommun trots att Östersund inte är ett stödområde.
– Det finns en speciell paragraf för delar av Jämtlands län som berättigar till regionalpolitiskt stöd, förklarar Stig Näsman på NUTEK.
Nyligen har NUTEK beviljat Svenska Dagbladet 4,6 miljoner kronor i lokaliseringsstöd för flytten. Svenska Dagbladet kalkylerar även med utbildningsbidrag från Arbetsförmedlingen på 2,3 miljoner kronor. Utbildningspengarna behövs nämligen till den nya personal som ska anställas i Östersund. Totalt närmare 7 miljoner av skattebetalarnas pengar ska alltså Svenska Dagbladet få. Samma tidning som på sin ledarsida den 27 juli i år presenterade medicinen mot fusket med lokaliseringsstödet. Under rubriken "Bota bidragssjukan" kunde man läsa följande:
"Den myndighet som ska kontrollera stödet, NUTEK, tänker nu skärpa sin kontroll. En mer effektiv åtgärd vore att avskaffa företagsstödet. För även om fusk skall straffas är företagssubventionerna själva ett allvarligare problem. Varje år betalas en och en halv miljard kronor ut som lokaliseringsstöd i olika former. Pengar växer inte på träd. Varje krona som byråkrater delar ut till behjärtansvärda företag kommer någonstans ifrån."
En annan fråga som ivrigt diskuterats på samma ledarsida är lösningarna på arbetslösheten som i Östersund inte skiljer sig nämnvärt från den i Stockholm. I september månad var 6,35 procent öppet arbetslösa i Östersund att jämföras med Stockholms 5,7 procent. Men det har inte påverkat NUTEK:s beslut.
– Vi har följt de regler som finns. Det är det enda vi kan göra, säger Stig Näsman.
Är det inte konstigt att man får pengar för att lägga ned verksamheten på ett ställe och flytta till ett annat?
– Det kan tyckas det. Men Svenska Dagbladet har sagt att det är lätt att hitta nya jobb för personalen.
Dock ger Svenska Dagbladet inga garantier om nya jobb. Merparten av de 70-talet anställda på prenumerations- och kundtjänst är vikarier vilket gör det lätt för företaget att bli av med dem genom att helt enkelt inte förlänga vikariatet. Men Nina Bengtsson är fast anställd på Svenska Dagbladets kundtjänst sedan 1991. Hon tror att problemet med att hitta ett nytt jobb är större än vad Svenska Dagbladets ledning vill göra gällande.
– Eftersom många av de fast anställda på kundtjänst är äldre kvinnor blir det svårt att hitta ett nytt jobb. Att flytta till Östersund är svårt eftersom många har familj och det är ju jobbigt att börja på nytt i en ny stad.
Själv tänker hon inte följa med flyttlasset till Östersund. Får hon inget nytt jobb ska hon börja plugga. Kanske något med datorer. Nina har fått ta emot flera samtal från upprörda läsare under de senaste månaderna.
– Många har sagt upp tidningen eftersom de tycker det är dubbelmoral att skriva att det är fel med bidragsstöd samtidigt som man gör det själva.
Vad tycker du om det?
– Jag tycker att det är fel. Det är verkligen dubbelmoral.
Samtidigt som Svenska Dagbladet ska spara pengar genom utlokalisering satsar man på stora gratiskampanjer. Man har även slutit ett sponsoravtal med tillika statsunderstödda Operan. Avtalet är värt 2 miljoner kronor per år i tre år uppger Operans informationsavdelning. Ett liknande avtal TV4 nyligen gjorde sig fria ifrån eftersom ledningen inte tyckte att det passade kanalens folkliga profil.
Exakt hur många anställda som förlorar sina jobb bestäms av de pågående förhandlingarna. Under tiden jobbar säljarna på för att bevisa hur fel det är att flytta till Östersund. Och de anställda på kundtjänst jobbar på i ovisshet eftersom det enda besked dom fått från ledningen är att de antagligen blir av med jobbet under 1998. Ett förslag under diskussion är ett separat säljbolag där nuvarande säljare blir kvar i Stockholm. Vilket skulle betyda att det är kundtjänstavdelningen som drabbas hårdast av utlokaliseringen, planerad att starta i mars-april nästa år. Oavsett hur det går tycker säljaren Peter Berg von Linde att Svenska Dagbladet bitit sig själva i svansen.
– Det här är ett väldigt fult sätt at utnyttja olika bidrag, säger han.
– Man gör ett 70-tal av sina egna anställda med berått mod arbetslösa bara för att komma åt bidrag i Östersund.
Vad svarar SvD:s VD Kåre Gustafsson?
Svenska Dagbladets VD Kåre Gustafsson har tidigare vägrat uttala sig om utlokaliseringen. Men Dagens ETC fick en intervju och Kåre Gustafsson svarade, även om han vid ett flertal tillfällen ville lägga på telefonluren.
ETC: Hur kan Svenska Dagbladet som på ledarsidan fördömer att skattebetalarnas pengar går till företagsstöd, samtidigt åka runt för att hitta den mest lämpade kommunen där ni kan få samma bidrag? Är inte detta dubbelmoral?
KG: Nej, för om man tar bort det gäller det ju oss också.
ETC: Så det gäller att utnyttja det medan det finns även om man anser att det är helt förkastligt?
KG: Uttnyttja... stödet är en liten del av det här projektet
ETC: Men ni utnyttjar det ju, finns det något annat ordval?
KG: Kalla det för vad du vill.
ETC: Vad skulle man annars kalla det?
KG: Jag vet inte. Man kan ju se det som något positivt att de här arbetstillfällena skapas i Östersund.
ETC: Men det försvinner ju jobb i Stockholm
KG: Det är en tillväxtbransch.
ETC: Så den som är fast anställd på er kundtjänstavdelning idag har lätt att få ett nytt jobb för att det är en tillväxtbransch?
KG: Det finns många av dem som får det. Jag kan naturligtvis inte ställa ut någon växel på att det gäller alla.
ETC: Är det inte ett problem att man får bidrag för att göra människor arbetslösa i Stockholm när verksamheten flyttas till Östersund?
KG: I den mån man gör människor arbetslösa i Stockholm är det självklart ett problem.
ETC: Och det skulle inte bli fallet här?
KG: Svenska Dagbladet går ju med stor förlust. Tycker du inte att det är rimligt att man sköter saker och ting på bästa sätt?
ETC: På bästa sätt?
KG: Vilket är störst hot?
ETC: Det är väl ett stort hot mot trovärdigheten om man säger en sak och sedan gör en annan.
KG: Det är det säkert för en del. Men hur är det med lönsamhetsläget?
ETC: Alla vet ju att Wallenbergs äger Svenska Dagbladet. De har ju pengar.
KG: Om inte de vill skjuta till dem?
ETC: Då gör man som ni gör nu. Utnyttjar skattebetalarnas pengar för att flytta verksamheten till ett annat ställe med bättre lönsamhet.
KG: (tystnad)
ETC: För är det inte det ni gör?
KG: Det är klart att vi gör så att vi förbättrar vår kundtjänst, vi sänker våra orderkostnader och på det sättet sänker vi våra kostnader. Det är det vi gör.
ETC: Då gör ni ju på det här sättet.
KG: Nej, det håller jag inte med om.
ETC: Om du fått detta ogjort, är det någonting ni hade gjort annorlunda.
KG: Ja, hade ekonomin varit bättre hade naturligtvis inte ett sådant här projekt...eh...utformats på annat sätt.