Boot Camp i datajournalistik

På söndag morgon klockan 07.55 lyfter jag mot Columbia, Missouri, USA, för fem dagars gnuggning i datajournalistik. Jag ska gå IRE:s, i datajournalistiksammanhang, klassiska CAR (Computer Assisted Reporting) Boot Camp. Studierna möjliggörs genom stipendium från Publicistklubben.

Den senaste versionen av schemat kom igår och det är… späckat (schemat finns att ladda hem som bilaga nedan). Trots de långa dagarna ska jag försöka mig på att blogga från kursen och dela med mig av lärdomarna. I Sverige är fenomenet datajournalistik ganska nytt. För två-tre år sedan gav en sökning på ”datajournalistik” i svenska Google inte mer än ett par tusen träffar. Idag ger samma typ av sökning över 35 000 träffar. Men i USA är läget ett helt annat. IRE har ordnat kurser i datajournalistik sedan 1995. Varenda redaktion som ser någon som helst framtid i medievärlden har en eller flera datajournalister och/eller digitala redaktörer anställda.

 

Vad är då datajournalistik? Kärt barn har många namn och det har även kallats precisionsjournalistik, datadriven journalistik, faktabaserad journalistik eller datorstödd journalistik. Vad man än väljer att kalla det är denna typ av journalistik en helhet – med lång tradition. Ett exempel på tidig datajournalistik kommer från The Guardian redan 1821, läs mer här. Idag ser riktigt snygg datadriven journalistik ut såhär. Och ett av de mest kända svenska exemplen är Svenska Dagbladets räntekarta. Själva datan finns överallt, runtomkring oss hela tiden.  Det kan exempelvis vara ljud, bild, video, text eller siffror. Datadriven journalistik handlar om att strukturera data och skapa sammanhang för att berätta viktiga historier. 

 

Varför är bra datajournalistik viktigt? Här finns det givetvis flera svar men jag tror att några av de viktigaste grejerna är:

 

  • Den hjälper oss att hitta svaret på frågorna: Hur? Varför?
  • Den utmanar myndigheternas tolkningsföreträde. Journalisterna och dess läsare/lyssnare/tittar kan hjälpa varandra att förstå en helhet och själva delta med sin pusselbit.
  • Den ger värdefull information till läsare/lyssnare/tittare så att de själva kan agera.
  • Den stärker artikeln/inslaget/reportaget med unik fakta.
  • Den skapar struktur i ett stort flöde av information.
  • Den skapar nya sätt att berätta.

 

Har du frågor om datajournalistik eller frågor om olika tekniker för att framställa datajournalistik? Tveka inte att ställa din fråga i kommentatorsfältet nedan eller kontakta mig så ska jag försöka besvara dem med hjälp av de amerikanska experterna.


BilagaStorlek
Jan. 2014 Boot Camp Schedule.pdf328.11 kB

> lägg till ny kommentar | Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev