Den svenska vapenmoralen

En version av denna text har tidigare publicerats i: Boken "En hjälpande hand" (Göranson/Krantz/Quistbergh, Atlas 2010). Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/1674]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Vet du vad svensk neutralitetspolitik innebär? Inte? Jo, det är att sälja vapen till bägge sidorna i en konflikt.

Text: Fredrik Quistbergh


År 2000 delades Bofors upp i två delar, dagens Saab Bofors Dynamics, som ingår i Saab AB, och BAE Systems Bofors, som ägs till 100% av BAE Systems, ett av världens största vapenföretag. Idag samsas de bägge vapenföretagen om utrymmet på Boforsverken i Karlskoga. Arbetskamrater som tidigare jobbat sida vid sida i samma företag är nu konkurrenter. Erik Jonsson, som började jobba på Bofors redan 1986, är idag sektionschef på BAE Systems Bofors. Han svarar såhär på frågan vad han tycker om rivalerna på Saab Bofors Dynamics.
"Vi konkurrerar ju inte på samma produkter. Vi säljer till Indien och de till Pakistan. Lite skämtsamt kan man säga att vi är i krig med varandra."

Kriget mellan Indien och Pakistan är en av de mest seglivade internationella konflikterna. Oroligheterna har pågått ända sedan 1947, då britterna tvingades iväg från Indien. Idag är striderna mest koncentrerade till Kashmir-området. Men även olika terrorattacker äger rum med jämna mellanrum. Det som gör situationen extra farlig är att både Indien och Pakistan har kärnvapen. Trots denna pågående konflikt, där tusentals och åter tusentals människor fått sätta livet till, exporterar Sverige vapen till både Indien och Pakistan. Indien använder fältartillerisystemet FH 77 i striderna och Pakistan radarsystemet Erieye. Dessutom gör Sverige allt för att sälja ännu mer vapen.

Inför den stora flygvapenmässan Aero India 2007 flögs tre JAS Gripen till Bangalore, för att de indiska stridspiloterna skulle få testa planet. Ostindienfararen Götheborg kom till Chennais hamn veckan före mässan för att "sälja in Sverige". Näringsminister Maud Olofsson var på plats och träffade ledande indiska politiker och affärsmän. Det bjöds på löjrom och svensk filmfestival. Ett halvår senare gav PR-insatsen frukt. JAS Gripen var ett av de sex utvalda stridsflygplan som tävlar om Indiens jätteorder om 126 plan, århundradets flygvapenaffär. Det är dock inget ovanligt att ministrar, trots att det i Sverige är förbjudet att tillverka och sälja vapen till andra länder, hjälper vapenföretagen med marknadsföringen. När förre statsministern Göran Persson åkte till Thailand i januari 2004 berättade han följande för SVT-reportern Erik Fichtelius:
"Göran Persson: Imorgon åker jag till Bangkok för att göra ett officiellt besök i Thailand, och bland annat ska jag väl återigen försöka sälja JAS Gripen.
Fichtelius: Är det det du gör när du åker ut så där? Du säljer JAS?
Göran Persson: Ja, jag säljer väldigt mycket JAS Gripen, det gör jag, och en del annat."

Nu ska dessutom en helt ny myndighet inrättas för att hjälpa den svenska krigsindustrin. Men redan idag gynnas de svenska vapenföretagen av bland annat exportkrediter. Det innebär att staten garanterar betalning för exporten genom att exempelvis ge köparen ett lån. Kan köparen inte betala tillbaka lånet står svenska staten för förlusten. Ett exempel är Bofors stora haubitsaffär med Indien 1986. Då gav svenska staten exportkrediter på totalt 6,7 miljarder kronor till Indien. Med den nya myndigheten är det tänkt att alla exportfrämjande insatser ska koordineras för att sälja ännu mera vapen. När nyheten nådde Saab svarade informatören Linn Lichtenmann såhär (Sydsvenskan 2009-09-23):
"Redan idag får vi bra uppbackning från regeringen för våra produkter. Nu hoppas vi att det blir ännu bättre."

 

 

VAD TYCKER SVENSKA FOLKET?
Mellan den 10-17 november 2009 ställde Demoskop tre frågor om svensk vapenexport till 1000 svenskar från 15 år och uppåt. Opinionsundersökningen var beställd av magasinet Re:public, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Kristna Fredsrörelsen, Diakonia och Amnesty. Här är resultatet:

Ska Sverige tillåta vapenexport till andra länder?

Ja 37%
Nej 55%
Vet ej 8%

Ska Sverige tillåta vapenexport till länder där allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer?

Ja 5%
Nej 92%
Vet ej 3%

Ska Sverige tillåta vapenexport till länder i krig?

Ja 14%
Nej 81%
Vet ej 5%
 

 


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev