Motstånd är boken om och för människor som vill förändra. Jennie Dielemans är frilansjournalist och har bland annat arbetat på Dagens Nyheter, Sveriges Television (Elbyl) och TV4 (Diskus). Jennie har träffat människorna som förändrar. Joel och Nico räddade en skog, Abbas och Assi gick från ockupanter till festivalgeneraler och Jonas fick bussbolaget på fall. I Motstånd berättar Gudrun och Mats om hur det är att ha en "terrorist" till son, Anna varför hon slåss mot nynazister och Therese om hur det känns att bli kallad strippa när man ska prata kommunalpolitik. Dessutom flyktinggömmarna, Reclaim the City och Amazonkvinnorna i Umeå.
Fredrik Quistbergh är frilansjournalist och har tidigare arbetat som reporter på bland annat Ekot, tidningen ETC och Sveriges Television. Fredrik har skrivit handboksdelen i Motstånd. Där får du lära dig effektiva kampanjmetoder, proffslobbyisternas favoritknep och givetvis aktivisternas bästa tips. Vidare: Hur skaffar du pengar? Hur handskas du med journalister? Vilka rättigheter har du vid olika aktioner?
Mer info: Boken gavs ut på Bokförlaget DN den 23/1 år 2001. Den ursprungliga versionen är på 265 fullmatade sidor och har ISBN-nummer: 91-7588-367-8.
Den rejält uppdaterade pocketversionen – som rekommenderas framför den ursprungliga versionen – kom ut i slutet av år 2002 på Ordfront förlag. Motståndspocketen innehåller 486 om möjligt ännu mera fullmatade sidor och har ISBN-nummer: 91-7324-931-9
Hur får jag tag på boken? Använd dig av ISBN-numret för att söka på närmaste bibliotek. Vill du köpa den? Testa att söka på ISBN-numret på din favoritbokhandel. Eller så kan du ladda hem den som pdf-fil genom att klicka här (bilagorna, omslag samt bok, finns längst ned på den sidan).
Pressröster om Motstånd:
”Man blir förbannad, glad, stridslysten och nyfiken. Denna bok borde bli obligatorisk i samhällsvetenskapsundervisningen i skolorna. Varför stanna vid skolorna förresten? Den borde läsas av alla!”
Eva-Lotta Hultén, Göteborgs Posten
”Det är en bok som kunde förändrat mitt liv om jag fått den i handen som 15-åring.”
Petter Larsson, Helsingborgs Dagblad
”Jag hoppas verkligen att Motstånd ska kunna fungera som aktivistens lilla röda, eller svarta, eller vad man nu vill. Både som inspirationskälla och som uppslagsbok för alla som vill förändra men inte riktigt vet hur.”
Hanna Jedvik, Frank P3
”Vad den gör är något väldigt viktigt: Den varken moraliserar eller propagerar. Den säger: ’Här är redskapen. Nu är det upp till dig att förändra’.”
Titti Persson, Borlänge Tidning
”Det här är en bok som jag skulle vilja att alla makthavare i det här landet, stora som små, läste.”
Christoffer Jonsson, Västerbottens Folkblad
”… jag tycker att den är angelägen för alla. Den kan läsas i allmänbildningssyfte i skolan och på PRO-möten. Boken är fylld med kampglädje men bör också läsas som en skarp kritik av hur engagerade människor bemöts av svenska myndigheter, medier och rättsväsende.”
Josefin Finér, Dagens Nyheter
”I ett fall uppmanar boken till brott: den förklarar hur man lurar snuten när man sätter upp illegala affischer. (…) Ibland känns det pubertalt. Kunskapen om demokrati ytlig.”
Ann-Charlotte Marteus, Expressen
”Jag slås av hur väl genomarbetad den är. Allt finns ju med, in i minsta detalj. (…) Vad du än är intresserad av så finns garanterat både mycket användbara tips och stärkande inspiration här. Köp!”
Mina, Tigerskott i brallan
”Motstånd berättar rakt och rappt om många viktiga gärningar, men som helhet är det en uddlös bok.”
Viktoria Jäderling, LO-tidningen
”Den är lika användbar för dem som vill veta mer om hur utomparlamentariska grupper fungerar och varför de arbetar som de gör. Det är en studie i hur demokratin i Sverige är på väg att förändras.”
Mats Nilsson, Impuls
” …en läsvärd bok som högstadie- och gymnasieskolor borde köpa in och använda i undervisningen.”
Josefine Elfström, Arbetarbladet
”Man önskar att man hade fått ha den som samhällskunskapsbok i skolan. De aktivister som är med och delar med sig av sina erfarenheter tillåts vara litet självironiska och reflekterande för en gångs skull.”
Karin Lindblom, Gaudeamus
”Även om boken i sig inte förändrar världen så har den både ett högt läsvärde och fungerar alldeles utmärkt som handbok för de som vill göra något. För visst går det att förändra!”
Karin Axelsdotter Olsson, Folkbladet
”Det här är en mycket klargörande bok som ger nya sidor åt saker som medierna sällan visar. I Motstånd finns intervjuer med alla former av engagerade människor. (…) Jag behöver inte hålla med alla, men jag får en insikt i vad de vill, vad de tänker och varför och sånt räcker långt – oavsett om det gäller hasch, hiphoplyrik, feminism, polisvåld, miljö eller veganism.”
Sanna Rayman, Chili
”…boken är ett litet, fast viktigt, slag för demokratin. Efter att ha läst den kan ingen ifrågasätta att dagens ungdom engagerar sig.”
Jenny Sköld, Östgöta Correspondenten
”När Motstånd är som bäst visar den på ett nytt sätt att säga vad man tycker med humor, distans och sann jävlar anamma. De stora ledarsidorna kan säga vad de vill – ibland är de unga arga hur bra som helst.”
Hedvig Lohm, Lundagård
”Det vore helt fantastiskt om boken skulle ingå som projektarbete för alla Sveriges 15-åringar. (…) Det är nyttigt att läsa om människor som kämpar för det de tror på och vägrar ge upp oavsett vad omgivningen säger. Det får mig att önska att jag var en av de modiga människorna. När jag läste boken skapade den ett obestämbart reaktionärt bubbel inom mig, men tyvärr ebbade det ut ganska fort. Men eftersom jag tror på under så är ingenting omöjligt…”
Moa Lundberg, Nya Dagen
”Boken är intressant för oss alla eftersom den tar upp alla de mer eller mindre svårförståeliga aktionerna ur de unga aktörernas eget perspektiv. Och då framstår de inte längre enbart som utmanande våldsverkare som bara vill slåss och bråka och föra ut extrema politiska läror. (…) Det finns alltså en del att ta tillvara i Motstånd, mycket som kan förnya och utveckla samhällslivet. Det ligger onekligen mycket i bokens enkla budskap att ingenting händer om du inte gör någonting.”
Gunnar Henriksson, Norrköpings Tidningar
”Motstånd kan läsas med behållning av alla politiskt intresserade: från fjortonåringar till ledarskribenter. Den passar också som komplement till den vanliga samhällskunskapsboken på högstadiet eller gymnasiet.”
Pierre Gilly, Kristianstadsbladet
”Jag önskar att den här boken kunde användas som lärobok i samhällskunskap, lärobok i livskunskap, inspirationsbok till handling! Alla borde få chansen att fundera över vad demokrati är, vilken rätt man har att protestera och om det samhälle vi lever i verkligen är det bästa. Och kanske viktigast: vad vi själva kan göra för att förändra oss, andra och vårt samhälle. Motstånd väcker tankar som kanske annars hade fastnat i de högsta politiska rummen. Tankar som absolut borde tillhöra alla. Demokrati.”
Helena Fagertun, labyrint.nu
”Boken är naturligtvis för motstånd. Men lite pubertal och aningslös (så lätt är det inte). Och tradigt skriven i den värsta slappa journaliststilen. Den som läser får ta ställning.”
Vecko-Revyn
”Kan Etablissemanget get ut en handbok om motstånd mot Etablissemanget? Det är väl den första fråga som slår mig när jag får den här boken i min hand. Och svaret måste nog, tämligen överraskande för mig i alla fall, bli ett klart ja. (…) …i sin helhet är det en mycket bra bok, som väl förtjänar att läsas. Och vill man inte stödja Etablissemanget ekonomiskt så kan man ju alltid låna boken på ett bibliotek…Så gör det; läs, begrunda och börja göra motstånd du också. Du behövs!”
Klas Rönnbäck, dagensbok.com
”Jennie Dielemans och Fredrik Quistbergh har gjort ett otroligt bra jobb och skulle förtjäna att deras bok användes som samhällskunskapsbok i grundläggande demokratisk delaktighet eller delades ut till alla gymnasieelever istället för de levnadshandböcker de brukar få gratis från Folkhälsoinstitutet eller Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF.”
Petter Joelson, Världshorisont
”När jag var liten hade jag en låda som hette ’Den lille elektrikern’. Om man känner för det skulle man kunna kalla boken Motstånd för ’Den lille aktivisten’. Jag rekommenderar boken Motstånd varmt till alla som någon gång intresserat sig för politiskt basarbete, samt till alla som är nyfikna på det.”
Matz Gustavsson, Röd Press
“En bruksanvisning för rättvisa”
Södra Dalarnes Tidning
”Den röda tråden är aktivisternas egna tips som får ta stor plats. De inspirerar till fortsatt motstånd. Och inte bara det. Anfall! Så jag sjunger med i Kents ’747’: Skratta om ni vill, håna oss, vi rör oss, ni står still.”
Hanna Söderqvist, Kombi