Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Flygdansen | quistbergh.se

Flygdansen

Vid mitt besök i Mexiko nyligen var jag med om en märklig grej. Innan vi bestämde oss för att åka till Cuetzalan, byn bland molnen, sålde Hiro in det med att det fanns en "volador show". Jag fattade aldrig riktigt exakt vad det var. Jag såg framför mig något i stil med den "Flygande mannen", alltså någon lucha libre figur i glänsande mask som skjuts ur en kanon och landar på en studsmatta. Sedan berättade han att det fanns en tjej som hette Petra som var en voladora. Wow, en lucha libra brud som flyger ur en kanon, tänkte jag. Det låter pepp. Innan vår färd till Cuetzalan försökte Hiro få tag i Petra via mejl och mobil, men tyvärr inget svar. Eftersom vår tid i byn var begränsad till tre dagar gällde det dels att få besked om det skulle vara någon flygshow och dels om Petra skulle utföra den. I ett av de sista stoppen med bussen på väg till Cuetzalan kom det på en tjej i tjugoårsåldern med en bukett av vita liljor och sin mamma i släptåg. Det visade sig vara Petra och visst, de skulle köra om två dagar på torget i Cuetzalan. Vajert! Men det visade sig vara allt annat än en kanon de flög ur. Nej, detta är ett slags bungyjump helt utan bungy. ”La danza del Volador” (flygdansen) är en gammal ritual som har sitt ursprung i totonakakulturen. Totonakafolket hade sitt starkaste fäste i Veracruzregionen, där Cuetzalan ligger. En gång per år utfördes flygdansen för att fira skörden. Nu görs den minst en gång i veckan för att locka turister.

Petra, VoladoraPetra, VoladoraJag har skrivit en artikel om hela grejen som går under namnet ”Den flygande kvinnan i Cuetzalan”. Den försöker ge svar på frågor som: Är det okej att exploatera ursprungskulturen? Varför frivilligt hoppa ner baklänges från en trettio meter hög träpåle? Artikeln är skriven till tidskriften Latinamerika och efter att den publicerats där kan du även läsa den här på sajten.

Under tiden kan du kika på bilderna.

Eller läsa mer om flygdansen och dess ursprung.


> lägg till ny kommentar | Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev