The answer you entered to the math problem is incorrect.

Varför Månadens Scoop?

Jag har varit medlem i föreningen Grävande Journalister (FGJ) sedan 1996. Jag har under åren även samlat på mig vartenda nummer som någonsin getts ut av föreningens tidskrift Scoop. Eftersom tidskriften inte har något öppet digitalt arkiv med samtliga texter har jag länge funderat på hur jag kan hjälpa till att sprida några av de lysande texter som publicerats i tidskriften under åren.

Svaret på den frågan blev att starta Månadens Scoop. Målsättningen är att en gång i månaden publicera en bra text ur tidskriften Scoop, givetvis med upphovskvinnans/mannens tillstånd, på quistbergh.se. Jag drog igång detta initiativ förra månaden med en text av berättarlegenden Tom Alandh.

Det var jättekul att Tom Alandh, förbehållslöst, gav mig rätten att återpublicera texten digitalt. Annars är vi journalister oftast alldeles för dåliga på att hjälpa varandra och utbyta erfarenheter. Många håller tips och trix för sig själva eller är snabba på att avundsjukt förminska kollegor som gjort något bra. Eller så bjuder man på lite information men tar ordentligt betalt för de riktigt bra tipsen på kurser eller seminarier.  Dessa betalutbildningar är stängda för exempelvis de flesta frilansjournalister eftersom vår vidareutbildningsbudget i princip är obefintlig. Dock finns det lysande undantag. Det finns initiativ som visar vägen till mer samarbete och ger hopp om framtiden. I Sverige är ett sådant journalisttips.se, ett annat är datajournalistik.se och ett tredje är den stipendiedatabas specialiserad för journalister och författare, jag driver här på quistbergh.se. I framtiden hoppas jag se ännu fler sådana här initiativ. Har du tips på några sådana initiativ? Tveka inte att kontakta mig. Det kan vara både nationella och internationella exempel.

Tanken med Månadens Scoop är att sprida bra texter med inspirerande metoder och journalistik. I förlängningen hoppas jag att det kan ge ännu bättre medierapportering eller förståelse för densamma. När det gäller den tekniska biten så publiceras reportagen - om de inte finns i digital form som jag enkelt kan länka till - i pdf-format. De är inskannade direkt från originaltidskriften. Detta är den enklaste metod jag kommit på. Det finns säkert bättre och snyggare sätt att göra det på. Men tyvärr har jag inga intäkter, vare sig från privat eller statligt håll, för quistbergh.se. Sajten drivs helt ideellt. Alla utgifter tar jag ur egen ficka och jag arbetar med sidan när tiden tillåter. Är det någon som har förslag på en ännu snabbare och bättre lösning än pdf-filer? Tveka inte att höra av dig.

Tack.

Allt det bästa.


> läs mer | lägg till ny kommentar | Tipsa en vän

Besvara

Spam-skydd: Lös talet ovan och skriv in resultatet, till exempel "2" för talet "1+1".
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Images can be added to this post.
Mer information om formateringsmöjligheter

Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev