Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 quistbergh.se | Hittar peppet i deppet

The answer you entered to the math problem is incorrect.

Nyhetsbrev nummer 11 - Burmaspecial

I detta nyhetsbrev:


- Vad händer i Burma?
- Burmareportage
- Nytt i bloggen

 

VAD HÄNDER I BURMA?
Under 2008 har jag hunnit med två reportageresor till Burma. Den första resan under några veckor i mars/april och nummer två i slutet av juni. Flera av de reportage vi gjorde under den första resan har nu publicerats och de finns som textarkivsversioner – de är alla samlade under rubriken ”Burmareportage” i detta nyhetsbrev.

 

Den andra maj drabbades landet av en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Cyklonen Nargis svepte in och dödade hundratusentals människor. Under den andra reportageresan träffade jag bland annat flera av de frivilliga räddningsarbetare som inte kan strunta i sina medmänniskor. Då den styrande militärjuntan sviker dels genom att hindra internationell hjälp från att nå de mest utsatta delarna i deltaområdet samt straffa de som faktiskt når fram med hjälp (exempelvis fängslades den populäre artisten Zagana efter att han organiserat en stor hjälpinsats) – tar människor saken i egna händer. Fattig som rik försöker göra sitt genom att samla in kläder, pengar och förbereda transporter till de isolerade öarna i deltaområdet. Vi intervjuade flera olika frivilliga hjälparbetare. Några är aktiva inom kyrkliga organisationer, några är studenter och andra engagerar sig för första gången. De ger en helt ny bild av katastrofen. Bara viss hjälp når fram till Deltaområdet samtidigt som behovet är enormt. De menar att det pågår en tyst massaker och läget förvärras var dag som går.

Vi tog del av deras egna vittnesmål och bilddokument som beskriver livet i det hårt drabbade deltaområdet. Det är fruktansvärda historier från en av de största naturkatastroferna i modern historia. Men mitt i all hopplöshet fortsätter de att kämpa.
– Om inte vi försöker komma ut till byarna i deltaområdet kommer ingen, som en av dessa frivilliga räddningsarbetare förklarar situationen.

Dessa röster och händelser är dock, hittills, inget som någon av de svenska tidningar jag varit i kontakt med tycker är värda att publicera. Redaktörernas förklaringar har varierat:

”Burma är inte intressant längre”

”Vi har redan överskridit budgeten för utlandsmaterial”

”Vi prioriterar andra saker nu, exempelvis Kina”

En annan redaktör tyckte att de frivilliga räddningsarbetarnas egna bilder var alltför hemska:

”Gulp. Otäckt starka bilder. Svåra att publicera tror jag.”

Sedan förklarade samme redaktör att han såg flera problem med bildmaterialet. De frivilliga räddningsarbetarna tar en stor risk genom att bli intervjuade - straffet är mellan tre till sju års fängelse för att prata med utländska medier. Men alla vi intervjuade tyckte det var värt risken för att fler ska få reda på vad som verkligen pågår i Burma. Dock ville de inte visa sitt ansikte på bild eller ställa upp med sitt riktiga namn. Detta tyckte vi givetvis, med tanke på omständigheterna, var ett ytterst rimligt önskemål och tog enbart bilder där det inte går att identifiera personen samt lovade att inte gå ut med deras riktiga namn. Men enligt redaktören var detta en av anledningarna till att reportaget inte kunde publiceras. Detta eftersom det inte gick att få “autencitet och närvaro i storyn... anonymitetskraven gör att det blir svårt att komma nära dessa hjälparbetare.”

Bortom nyhetsmediernas ointresse fortsätter dock den tysta massakern på Burmas folk. Det finns flera olika sätt att stoppa detta. Politiska påtryckningar, ökad press på juntan och samlade internationella insatser. Men allt behöver inte vara storpolitik. Ännu ett sätt, för dig som vill och har en slant över, är att skicka pengar till de frivilliga räddningsarbetarna. Nedan klistrar jag in ett mejl från en av dessa räddningsarbetare. Då banksystemet i Burma har sina egenheter – alla transaktioner på bankkontot övervakas och du måste betala tio procent av beloppet på alla insättningar till banken – gäller följande (ber på förhand om ursäkt för att anonymiteten på detta sätt blir lidande):

Sätt in pengar på Nordea personkonto: 781118-4824
Detta konto tillhör Annami Löfving som jobbar i Burma och ser till att pengarna kommer rätt. I samband med att du betalar in en summa på kontot, skicka ett mejl till henne och skriv hur mycket du bidragit med samt din e-postadress om du vill ha rapporter om hur arbetet fortskrider. Annamis e-postadress är: annamilofving@hotmail.com

Här är den frivivilliga räddningsarbetarens mejl:
********************************************************

>Dear All,
>
> While working with the United Nations and having heard the emergency
> needs for the victims, I can't help myself doing a "Fund Raising" for
> those needy.
>
> Everybody knows that there will be a lot of International Aids for the
> country and even the UN agencies are trying their best to help those
> people asap. However, it will take some time since it needs a lot of
> negotiation with the gov. as well as the other protocols.
>
> Day by day, people are suffering. We have to do something for the
> community. Even a lilttle hand can save many lives. So, we have
> grouped volunteers and will go to different places like villages at
> the other bank of Kyeemyindaing, Kawhmu, Dala & Delta region this
> weekend. Immediate needs are drinking water & containers, food, sheets
> for shelter, cloths for Konchankone, kawhmu, Hlaing tharyar in Yangon,
> Bogalay, lupputa, Mawgyun and Kyeiklat in Ayryawaddy. We will first
> work for the emergency relief.
>
> Therefore, I am willing to invite donors who wish to contribute
> something for the community. Please also forward this mail to whoever
> interested and are keen to donate.
>
> Thanking you in advance and let us help our people.

*******************************************************

 

 

BURMAREPORTAGE
Nu finns de reportage som hittills publicerats om Burma samlade på hemsidan i textarkivsversioner. Läs om:

Det slutna Burma
Burmas huvudstad, Naypyidaw, är så gott som helt stängd för utlänningar. Journalisterna Fredrik Quistbergh och Tomas Ohlsson lyckades, strax innan cyklonen drog in, ta sig in i staden. De förmedlar en bild av en isolerad och hårt kontrollerad plats, där ingen egentligen vill bo.
http://www.quistbergh.se/view/1435

Detta reportage finns även att läsa i en webbversion på Svenska Dagbladets hemsida:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1337251.svd

Burma: Demokratikämpar lever farligt
I Burma förs en ständig frihetskamp. Möt demokratiaktivisterna som vägrar leva i militärjuntans grepp.
http://www.quistbergh.se/view/1460

Svalkande paus från förtrycket

Burma är mer än militärdiktatur och naturkatastrofområde. Megafon var på plats i Burma och firade det buddistiska nyåret i början av april – innan cyklonen svepte in över landet. Nyårsfirandet heter Thingyan och utgörs av en veckas vattenkrig. Vi träffade Soe Aung, Nay Rein Kyaw och Ohn Mar för att prata om livet i en diktatur, nyårslöften och raggningstips.
http://www.quistbergh.se/view/1436

Uppdrag: att sprida glädje i mörkret
Barnaögon som glittrar. Barnansikten som ler. Kan det vara ett svenskt biståndsmål? DN Söndag följde organisationen Clowner utan Gränser till Burma.
http://www.quistbergh.se/view/1461

Detta reportage finns även att läsa i en webbversion på Dagens Nyheters hemsida:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=808835&rss=2216

 

 

NYTT I BLOGGEN
Läs mer om Millenniummiljonerna, giftermål och Sportbladets 16 fel:

Finn 16 fel
http://www.quistbergh.se/view/1457

Glädje utan gränser
http://www.quistbergh.se/view/1459

Hiro gifter sig
http://www.quistbergh.se/view/1454

Livet efter katastrofen
http://www.quistbergh.se/view/1441

Rapport från Naypyidaw
http://www.quistbergh.se/view/1434

Millenniummiljonerna
http://www.quistbergh.se/view/1432

Stipendiefavorit och tips
http://www.quistbergh.se/view/1430

Ha det bäst.

/Fredrik

 

 

 

 

MER INFO:

Vad är quistbergh.se?
Quistbergh.se är journalisten och författaren Fredrik Quistberghs webbplats. På quistbergh.se hittar du bland annat:
Arkivet - Under "Texter" hittar du reportage och artiklar jag skrivit. Under "TV" kan du titta på TV-reportage jag, tillsammans med andra, gjort. Under "Böcker" kan du läsa mer om böcker jag medverkat i.
Bloggen - Uppdateras så ofta jag hinner och i perioder då jag har Internettillgång.
Stipendielistan - En liten databas av olika stipendier som finns att söka för framför allt journalister och författare. Dessutom några snabba tips för dig som vill komma igång med sökandet.
Adressen till sidan är: http://www.quistbergh.se

Varför får jag det här nyhetsbrevet? Du får det för att du startat en prenumeration, en vän som vill dig väl har anmält dig eller så kanske du fått detta mejl vidarebefordrat från någon.
Avsluta prenumeration på nyhetsbrevet: Klicka på länken som finns sist i detta mejl och följ anvisningarna. Eller gå till quistbergh.se och skriv in din e-postadress i prenumerationsfältet på förstasidan, välj ”Sluta prenumerera” och klicka sedan på ”Spara”.
Prenumerera på nyhetsbrevet: Gå till quistbergh.se och skriv in din e-postadress i prenumerationsfältet på förstasidan, välj ”Prenumerera” och klicka sedan på ”Spara”.
Byta e-postadress: Anmäl dig bara med din nya e-postadress enligt anvisningarna ovan.


> läs mer | lägg till ny kommentar | Tipsa en vän

Besvara

Spam-skydd: Lös talet ovan och skriv in resultatet, till exempel "2" för talet "1+1".
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Images can be added to this post.
Mer information om formateringsmöjligheter

Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev