302 var sifferkoden som fick Sveriges homosexuella att se rött. Den ingick i Socialstyrelsens officiella sjukdomsregister och slog fast att homosexualitet var sjukligt, en ”mental rubbning”. Klassifikationen byggde på WHO:s (Världshälsoorganisationens) internationella regler från 1965.
Text: Fredrik Quistbergh
I slutet av 1970-talet var gayrörelsen inte lika välorganiserad som idag. Trots att mellan 200 000 och 300 000 vuxna svenskar vid denna tidpunkt beräknades vara homosexuella var skepsisen från resten av samhället stor. Visserligen förföljs och trakasseras människor även idag för sin sexuella läggning, men klimatet var hårdare för 20 år sedan. Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) kämpade i motvind.
Inför den homosexuella befrielseveckan 1979 diskuterade gayaktivisterna vilka paroller man skulle enas kring. Ett förslag som kom upp var sjukdomsfrågan. Byråkraterna inom rörelsen hade under flera års tid på parlamentarisk väg försökt göra både politiker och tjänstemän uppmärksamma på situationen. Men förutom en riksdagsmotion (från vpk, nuvarande vänsterpartiet) var det ingen som lyssnade och ingenting hände. Därför enades man om att försöka få samhället att öppna ögonen. Det första steget var massjukskrivning på grund av homosexualitet. Fredrik Silverstolpe var en av de som deltog i aktionen.
– På den tiden var det så enkelt att man ringde upp en telefonsvarare och sa att man var sjuk, säger han.
– Sedan kom det en blankett där man skulle fylla i vilken sjukdom man haft. Då skrev jag homosexualitet.
Efter några dagar ringde en dam från försäkringskassan upp honom och undrade om han verkligen fyllt i rätt.
– Jag svarade att homosexualitet är klassat som en sjukdom av Socialstyrelsen. Men hon trodde inte på mig och sa bara: Jaha, det var en liten protest det här, och det hela bara gled förbi henne. Så det blev ingen raketeffekt i kontakten med försäkringskassan för min del.
Exakt hur många som genomförde aktionen vet ingen eftersom statistik saknas. Kanske var de hundra, kanske tusen eller kanske tio. Men om sjukskrivningarna inte fick någon direkt effekt blev nästa aktion desto mer lyckosam: Ockupationen av Socialstyrelsens huvudkontor.
– Det största problemet var rädslan. Vi homosexuella var inte vana att agera som grupp. Vi som ville göra en ockupation gick runt och försökte övertyga folk om att det var det bästa sättet att visa sitt missnöje. Men folk var rädda för att få yrkesförbud eller bli gripna i samband med ockupationen. Därför kallade vi till en allmän demonstration utanför Socialstyrelsen och tanken var att det skulle utveckla sig av sig självt.
Men det var ingen slump att det blev en ockupation. Trots att det uppfattades som spontant hade Fredrik och en person till noga planerat det hela. Plötsligt befann sig den brokiga skaran av 30-talet bögar och flator inne i Socialstyrelsens lokaler och krävde att få träffa generaldirektören Barbro Westerholm.
– Vi stövlade in och började sjunga kampsånger så det skallade i trapporna. Plötsligt dök polisen upp. Vi började förhandla och de förstod att vi inte var några bombkastande demonstranter. Efter att vi pratat med dem ett tag förklarade poliserna att de inte ingriper mot fredliga demonstranter. Sedan vände de på klacken och gick.
Då kom Barbro Westerholm ner från sitt kontor. De hade en mycket bra dialog och bokade in ett möte under lugnare former. Kort efter upplöstes aktionen.
Det som sedan skulle följa är homohistoria. På bara några månader drev Socialstyrelsen, med Barbro Westerholm i spetsen, igenom beslutet att Sverige, som första land i världen, skulle stryka homosexualitet ur sjukdomsklassifikationen.
– Det var ett lyckat samspel mellan aktivister och byråkrater inom RFSL, säger Fredrik Silverstolpe.
– Utan byråkraternas långa, enträgna arbete under alla år hade vi aldrig nått målet. Dessutom var det en bonus att Barbro Westerholm blev en riktig bögmorsa. Det vill säga en person som själv inte är lesbisk eller bög men som förstår problematiken och känslomässigt stöder homosexuella och homosexuellas rättigheter.
Enligt den definitionen är Barbro Westerholm en verklig bögmorsa. Efter tiden på Socialstyrelsen blev hon riksdagsledamot för folkpartiet. Väl inne i politiken var hon bland annat med om att bilda de homosexuellas grupp i riksdagen. Tillsammans med andra driva igenom den nya partnerskapslagen, som innebär att även homosexuella fick gifta sig, och hon jobbar hårt för homosexuellas rätt att få adoptera barn. Efter elva år som riksdagsledamot har Barbro gått i pension men bedriver politik för fulla muggar i rollen som förbundsordförande på Sveriges Pensionärsförbund. Trots att det gått några år minns hon ockupationen väl.
– Jag kunde ingenting om homosexualitet, säger Barbro Westerholm.
– Men så mycket visste jag att det var ett kärleksförhållande mellan två personer av samma kön. Möjligtvis kan man bli sjuk av sexuellt samliv eller olycklig kärlek, men inte av kärlek som sådan. Jag hade ingen aning om sjukdomsklassificeringen och tyckte att det verkade helt absurt. Varför skulle inte de få älska någon?
För att kunna friskförklara homosarna vände sig Barbro till ett antal vetenskapliga råd som fick utreda frågan. Medvetet valdes vetenskapliga råd som var ganska unga och efter några månader kom de med sin rapport. Den visade att det inte var några som helst problem att stryka homosexualitet ur den svenska sjukdomsklassifikationen.
– Efter det jobbet fick jag blodad tand, säger Barbro.
– Sånt som folk varit negativa till länge går faktiskt att förändra, bara man har kunskap som bas.
Varför pratade du med ockupanterna?
– Problem löser man genom att prata med varandra, försöka förstå vad den andra sidan säger och varför. Poliser hjälper inte i sådana här situationer, det blir bara låsningar. Demonstranterna artikulerade sin sak väl. De var väldigt orättvist behandlade.
Rekommenderar du den här typen av aktioner?
– Helst ska man slippa. Men jag ställde mig frågan: Varför väljer man att gå så långt? Det måste ju bero på att de blivit så negativt behandlade att de inte längre trodde på dialog. När man innerst inne känner att man har rätt, som i det här fallet, måste man ju visa det på något sätt.
Hur känns det att bli kallad bögmorsa?
– Jag är stolt, mycket stolt. Det är roligt att det gick vägen och att jag fick uppleva framgångarna när det gäller homosexuellas rättigheter. Nu får jag inte vara med i riksdagen och trycka på knappen för att homosexuella ska få adoptera barn. Men det känns himla kul att ha kommit såhär långt innan man går i graven.
Barbros bästa tips på hur du får en politiker att lyssna: