Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Skrattet håller ovissheten borta | quistbergh.se

Skrattet håller ovissheten borta

En version av denna text har tidigare publicerats i: OmVärlden 1/2005. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/91]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Solen steker över Cadehaedobskolans innergård. Mobiltelefonens temperaturmätare visar 43 grader. Arabiskaläraren Ghoulam Fal klappar i takt till clownmusikerna Annakarin och Tängmans saxofon och slagverk. Melodin är någon svårbestämd mix av svensk visa och arabisk folkmusik.

Text: Fredrik Quistbergh 


Ghoulam Fal tycker det är bra att det kommer människor från andra kulturer på besök. Och inte minst att besökarna är här för att få barnen att skratta.
- Det gör livet lättare, säger han.
Vore det inte bättre med skolmaterial istället för clowner?
- Det är inte bra att göra allt i klassrummet. När barnen ser något som får dem att tänka på något annat är det bra. Kolla själv, säger han och pekar på clownen Nalle som gör entré från den mörkblå kulissen.

De ungefär 400 åskådarna garvar så fort han visar sig. Nalle börjar med lite gymnastik och tar sedan upp en papperspåse. Efter att ha jonglerat ett litet tag med en osynlig boll får ett barn försöka kasta bollen i påsen. Den går i med ett ljudligt prassel till publikens stora förvåning.
Sedan får en lärare försöka sig på ett riktigt långkast hon missar. Slutligen får lärarinnan in en fullträff. Men nu innehåller papperspåsen inte längre den osynliga bollen utan en girlang och en clownnäsa. Nalle hänger girlangen runt lärarinnans hals och trycker på henne näsan.
Plötsligt börjar det dunka och stoja från den stora trälådan som står uppställd mitt framför kulissen. En efter en hoppar clownerna Angela, Wille och Daniel fram. Tempot ökar med intensiv klezmermusik. De fyra clownerna springer ut mot publiken som bara tjuter. Dagens andra show är igång.

Cadehaedobskolan ligger i Dakhla, som är ett av fyra västsahariska flyktingläger. Här, mitt ute i Algeriets otillgängliga stenöken, lever cirka 165 000 människor. Dakhla är det läger som ligger mest isolerat från omvärlden. Närmaste allmänna telefon finns i Smara, ett annat flyktingläger cirka tjugo mil bort.
Det händer att folk köar i veckor för plats i en bil för att sedan tvingas vänta i veckor på lift hem igen. Bara för att ringa ett telefonsamtal. Ytterst få familjer har tillgång till toalett. Behoven måste istället uträttas i öknen. Helst på betryggande avstånd från bostadstält och boskapsinhägnader.
Tillgången till vatten är ett annat problem. De flesta familjer har en plåttank som rymmer cirka tusen liter. Det ska räcka för alla sanitära behov, matlagning och eventuell boskap familjen äger. I bästa fall kommer en lastbil var femtonde eller tjugonde dag och fyller på. Här finns heller inget sjukhus.

Trots dessa hinder för att leva ett drägligt liv är den största fienden tristessen. Alla vittnar om att leva på flykt i ett stekhett väntrum tar på krafterna. Inte bara fysiskt, utan även mentalt. Vissa har levt så här i snart 30 år. Andra är födda här och har inte ens fått chansen att se sitt eget hemland.
Att motverka känslan av utanförskap är en av Clowner Utan Gränsers tre målsättningar. De två andra är att motverka apati och skapa fest för en dag.
Initiativtagaren till Clowner Utan Gränser Sverige, P Nalle Laanela, tror det är viktigt att visa framför allt barnen att de inte är bortglömda.
- De skriker så ödmjukt och ingen lyssnar, säger han.
- Det får inte vara så att den som skriker högst vinner när det handlar om 165 000 människors liv.
Under den tre veckor långa turnén hann clownerna med 18 shower som sågs av cirka 10 000 barn. Som ett led i att motverka utanförskap fortsätter även turnén under våren i Sverige med en informationskampanj i högstadie- och gymnasieskolor. Då ska clownerna berätta om sina upplevelser från lägren och tidigare erfarenheter från flyktingförläggningar i Makedonien och barnhem i Nepal. På samma gång vill de inspirera andra att göra något åt världens orättvisor.

På Cadehaedobskolans innergård har showen hunnit halvvägs. Clownen Daniel kommer ut med en väska han klappar ömt. Plötsligt morrar väskan till förstärkt av Wille bakom kulissen och en trumvirvel. Daniel blir vettskrämd och publiken hoppar till.
Daniel lägger väskan på trälådan och väskan öppnar sig, visar sin vita huggtandsrad och vrålar som aldrig förr. Daniel smäller igen monsterväskan och publiken biter på naglarna. Efter ett tag vågar han, likt en lejontämjare som värmer upp, föra in armen mellan väskans skumgummikäftar.
Sedan får nioåriga Nana testa. På andra försöket lyckas hon också och får publikens jubel och applåder. När showen är över tolkar Ghoulam Fal fram svaret på vad Nana tyckte.
- Det var mycket bra, säger hon och frågar:
- När kommer de igen?

 

 Fakta/Västsahara

Västsahara ligger inklämt mellan Marocko, Algeriet, Mauretanien och Atlanten. Västsaharierna är ett nomadfolk som i århundraden levt i öknen. 1884 blev de kolonialiserade av Spanien. År 1975, när spanjorerna var på väg att släppa sitt styre, invaderades Västsahara av Marocko och Mauretanien. Många västsaharier tvingades då fly till Algeriet där tillfälliga flyktingläger upprättades. Sedan dess har ett krig pågått mellan Marocko och den västsahariska befrielserörelsen, Polisario. 1991 gick båda parter med på eldupphör och FNs säkerhetsråd har antagit en fredsplan. FN har vid upprepade tillfällen försökt få till en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Men den har fortfarande inte ägt rum.
 

 


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev