Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 KAMPEXTRA: Sparbanken kräver sänkt skatt på Lidingö | quistbergh.se

KAMPEXTRA: Sparbanken kräver sänkt skatt på Lidingö

En version av denna text har tidigare publicerats i: Dagens ETC 1997-12-18. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/7]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Vi straffas med höga skatter! Vanligt folk kan inte bo kvar i sina hem! Detta är argument som ofta hörs i debatten om fastighetskatten. Dagens ETC har granskat vem som står bakom argumenten och kan berätta att till vår stora förvåning verkar de som skriker högst om att betala mindre - oftast vara de som själva har mest.

Text: Fredrik Quistbergh 


Precis som inkomstskatten tas ut som en viss procent av lönen, tas idag fastighetsskatten ut som procent av husets taxeringsvärde. Den som har hög inkomst och bor i ett dyrt hus måste alltså betala mer inkomstskatt och fastighetsskatt än den som är fattig och bor i ett billigt hus. Eftersom det råder marknadshyror på hus i Sverige skiljer sig huspriserna mycket mellan olika orter i landet. En naturlig konsekvens av detta är att den summa folk betalar i skatt också är mycket olika. I områden med dyra hus betalar man mer. I områden med billiga hus mindre.
Detta är en ordning som inte alla gillar.
I oktober månad kom undersökningen "Det spelar roll var vi bor" från Sparbankens institut för privatekonomi. I den rapporterar man om den orättvisa fastighetsskatten:
"90 000 kronor mer per år att leva på har en familj i Östersund jämfört med motsvarande familj på Lidingö. Detta sedan allt nödvändigt inklusive bil är betalt."
Och fortsätter:
"Att marknadspriserna för husen skiljer sig åt är naturligt med tanke på utbud och efterfrågan. Men att låta den utgångspunkten styra den årliga beskattningen är inte lika självklart. En rättvisare beskattning vore att utgå från bostadsyta..."

Dagens ETC bad Inger Persson, familjeekonom på LO, att granska Sparbankens undersökning närmare.
– Denna undersökning ger inte en korrekt bild av verkligheten, säger Inger Persson.
– Det är som att jämföra äpplen med päron. Ska man titta på kommuner och olikheter ska man jämföra Lidingö med Djurgården eller någon tjusig förort i Göteborg.
Vilka familjer är det undersökningen pratar om?
– Höginkomsttagarna, man vill att höginkomsttagarfamiljerna ska bo billigare än vad de gör och det kallar inte jag fördelningspolitik.
För att styrka tesen att fastighetsskatten slår orättvist väljer Sparbanken att bortse ifrån att det inte bara är fastighetsskatten som är högre i till exempel Lidingö än på andra håll, utan också inkomsterna.

Per månad tjänar Lidingöfamiljen efter skatt i snitt 33 416 kronor per månad. Genomsnittet för hela landet gällande samma typ av familj är 21 550 kronor per månad. Och då är inte förmögenheter inräknade, trots att det bevisligen finns stora förmögenheter hos många som bor på Lidingö. Sparbanken har i sin undersökning bortsett från snittinkomsten och istället tittat på en så kallad typfamilj: två vuxna och två barn med en arbetsinkomst efter skatt på 19 450 kronor i månaden. Sedan har man placerat denna familj i identiska villor och jämfört hur mycket det kostar att bo i tolv olika svenska kommuner.
Sparbankens Catharina Andréen är en av de som står bakom undersökningen och hävdar att den visst ger en korrekt bild av verkligheten.
– Det finns väldigt många familjer på Lidingö som inte har höga inkomster. Men det glömmer folk bort, säger Catharina Andréen.
Ska staten då reglera villapriserna hårdare så det kostar lika mycket oavsett var man bor?
– Nej, det säger vi inte.
Men ni tycker fastighetsskatten är för hög.
– Ja, den slår förfärligt orättvist. För här har vi samma villa och beskattningen är så olika. Jag kan inte se någon rättvisa i det.
Är det synd om de som bor på Lidingö?
– Ja, det tycker jag. Det är deras hem. Det är där de har sina rötter.

Att marknadsvärdet ska gälla när det är fråga om priset på villan men inte när det gäller beskattning är en uppfattning Catharina Andréen på Sparbanken inte är ensam om.
Skattebetalarnas förening är en organisation som länge fört en kampanj mot fastighetsskatten. VD:n Björn Tarras-Wahlberg har förklarat följande i bostadsbilagan Nytt Hem:
"Lidingö och Danderyd betalar högst fastighetsskatt i Sverige medan Ragunda i Jämtlands län ligger lägst. Det innebär att stockholmarna måste betala upp till tolv gånger mer i fastighetsskatt. Men läraren på Lidingö har inte mer i lön än läraren i Ragunda. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina hem oavsett inkomstnivå."
Björn Tarras-Wahlberg bor själv i ett hus på Lidingö med utsikt över sjön Värtan. Han hade 1995 en taxerad inkomst på 1 008 000 kronor. Hans fru Elisabeth, som är kungafamiljens presschef, bidrog 1995 med sin inkomst på 351 500 kronor till hushållskassan. Och enligt Inger Persson på LO är familjen Tarras-Wahlberg en av de som skulle tjäna mest på om fastighetsskatten sänktes.
– De stora vinnarna är höginkomsttagarna eller de som sitter i väldigt fina villor, säger hon.

Ett vanligt argument för att sänka fastighetsskatten är att det finns folk med låga inkomster som ärvt en villa på exempelvis Lidingö eller i något annat område där taxeringsvärdet är högt. Men Inger Persson menar att låginkomsttagare ändå inte tjänar på sänkt fastighetsskatt.
– Till syvende och sist skulle det bara gynna höginkomsttagarna eftersom staten måste få in de inkomster den förlorar i och med en sänkt fastighetsskatt på något annat sätt. Då kan det bli förändringar i ränte- eller skattesubventioner vilket medför hyreshöjningar och där drabbas många låginkomsttagare.
En titt i statistiken visar också att det inte är särskilt många låginkomsttagare som bor på Lidingö. 1996 hade cirka 26 procent av familjerna på Lidingö en total inkomst efter skatt i eller under nivå med "typfamiljen" i Sparbankens undersökning. Och då har alltså inte eventuella förmögenheter räknats in. Det finns exempelvis ett tjugotal personer som bor på Lidingö och inte har några inkomster alls. Sannolikheten måste anses som stor att dessa har sin inkomst utomlands eller lever på sparade pengar.
Att Sparbanken och andra som propagerar för sänkt skatt i själva verket använder en mycket liten grupp låginkomsttagare som slagträ för att sänka skatten åt de rika är en tanke som ligger nära till hands. Det visar sig också att Sparbankens Catharina Andréen, som ligger bakom undersökningen och är för sänkt fastighetsskatt, själv bor på Jägarstigen på Lidingö och har en beskattningsbar inkomst på 719 600 kronor enligt skattemyndigheten. Har detta faktum spelat någon roll för hennes syn på fastighetsskatten?
- Nu är du väldigt oförskämd. Bara för att jag bor på Lidingö... Det är inte jag som gjort undersökningen kan jag tala om för dig, säger Catharina Andréen.
Är det inte du som gjort undersökningen?
- Nej, jag har bara varit med och skrivit den. Jag kan väl tycka om fastighetsskatten oavsett vad jag betalar eller inte betalar. Jag måste ju ha rätt att bo någonstans.
Vilken grupp skulle tjäna mest på att fastighetsskatten sänktes?
- Det är låginkomsttagarna som skulle gynnas av det, säger hon.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev