Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 En kameleont kommer tillbaka | quistbergh.se

En kameleont kommer tillbaka

Daniel Ortega nygammal president i NicaraguaDaniel Ortega nygammal president i NicaraguaKlockan är 20.45, det är torsdag och elavbrott. Det händer tydligen titt som tätt i Managua. En av tjejerna som jobbar på hostalet säger att det brukar ta en eller två timmar tills elen är tillbaka. Tur att jag laddat batterierna.
Befinner mig i Nicaragua för att göra ett jobb till nästa nummer av Latinamerika. Igår var det jordens drag, med hundratusentals människor ute på gatorna, då Daniel Ortega efter sexton år i opposition på nytt installerades som landets president. Låt oss vrida klockan ungefär tjugosex timmar tillbaka i tiden:

De röd/svarta sandinistflaggorna blåser ikapp med de blå/vita Nicaraguaflaggorna på Plaza de la Fe (Trons torg). En del av de röd/svarta flaggorna har tryck på sig. Det är bilder på Che Guevara, Fidel Castro eller så står det kort och gott: Daniel.

Plaza de la Fe 2007-01-10Plaza de la Fe 2007-01-10Alla statsanställda har haft halvdag på jobbet idag – men många har inte jobbat alls. En ny undersökning gör gällande att 60 % av befolkningen stödjer Ortega, trots att FSLN bara fick 38 % av rösterna. Sexton år efter det att Daniel Ortega och hans kamrater i FSLN förlorat regeringsmakten – som de hade mellan åren 1979 till 1990 - styr alltså sandinisterna återigen skutan Nicaragua. Ortega blev officiellt nytt statsöverhuvud idag men egentligen var det klart sedan FSLN:s valseger den femte november förra året.

Daniel Ortega är en politisk kameleont av sällan skådat slag. Trots det politiska brakfiaskot, efter det att Sandinisterna genom en revolution tagit makten i landet. Trots anklagelser om att han våldfört sig på sin adoptivdotter. Det var en rättsprocess men den kom aldrig någon vart eftersom Ortega åtnjuter straffimmunitet. En immunitet han valde att frånsäga sig precis efter att brottet preskriberats. Trots att folk här i Nicaragua säger att han aldrig deltagit i någon strid hyllas han likt en hjälte som kommer tillbaka när han äntrar scenen på Trons torg klockan 19.17.

Och just det, glömde nästan det här med vicepresidenten. Det är… Jaime Morales Carazo. Han var den civila ledaren för Contras. En gerillagrupp som, finansierade av USA, förde krig mot Sandinisterna mellan åren 1979 till 1988. Det finns gott om bevis för hur Contras mördade och torterade civilbefolkningen. 1986 dömdes USA till skadestånd, för att de stöttat Contras, av den Internationella domstolen i Haag. USA vägrade och vägrar fortfarande betala det skadeståndet.
Men Jaime Morales och Daniel Ortega har ett alldeles speciellt förhållande. När Sandinisterna störtade Somoza-diktaturen år 1979 flydde alla Somoza-anhängare fältet. Sandinistledarna började flytta in i husen och Daniel Ortega hittade ett som han trivdes så bra i att han fortfarande bor kvar där. Vem huset tillhörde? Jo, visst gissade du rätt: Jaime Morales Carazo

En sak kanske dock inte den politiska kameleonten Daniel Ortega kan komma undan med. Ett nytt misslyckande. Även om Ortega givetvis aldrig skulle erkänna det har Sandinisterna stor del i skulden till att Nicaragua idag är ett land där flera miljoner människor lever i yttersta misär – samtidigt som det öppnas nya casinon och strippklubbar på löpande band. Ortega har lovat ”Nolltolerans mot svält” och det är givetvis ett gött – men omöjligt – mål att uppfylla. Dock kan FSLN inte bara skylla på ”nyliberal politik under sexton år” eller att ”USA:s terrorism gjorde det omöjligt för oss att styra landet” utan de måste förbättra situationen för landets alla fattiga. Det är upp till bevis nu.

Hundratusentals personer var på platsHundratusentals personer var på platsFörste talare är Venezuelas president Hugo Chávez. Han inleder med ett ”Vive Nicaragua libre!” och utvecklar sedan sin syn på Daniel Ortega.
– Det finns de som kämpar en vecka och de är helt fantastiska människor. Det finns de som kämpar i åratal och de är helt fantastiska människor. Sedan finns det sådana människor som kämpar hela livet, säger Chávez och greppar tag om axeln på den 61-årige Ortega.
Någon i publiken ropar: ”Hugo, Hugo, Hugo de Naranja” (direktöversatt blir det: Hugo, Hugo, Apelsinjuice, och på grund av att det blir en form av ordlek på spanska drogs det på smilbanden i delar av församlingen). Chávez ger ett svärd till Ortega som han genast drar ur skidan och visar upp det till folkets jubel. Sedan följer Bolivias president Evo Morales.
– Jag vill hälsa en ny kommendant i den antiimperialistiska kampen välkommen, säger han.
Till sist är det dags för Daniel Ortega själv. Innan han börjar tala bränns det av ett rejält fyrverkeri och kampsånger väller ut ur högtalarna. Ortega pratar om att den nyliberala politiken varit ett hårt slag mot landet. Att fyra av landets 5,5 miljoner människor idag lever i fattigdom och två miljoner av dem i extrem fattigdom.
Fem minuter in i hans tal börjar folk lämna Trons torg. Det är ingen stress men vissa börjar röra sig bort och försäljarna börjar ropa ”Agua”, ”Quesillos” eller ”Gaseosas” igen.
– Låt oss börja vandra en ny väg, säger Daniel Ortega ytterligare några minuter senare.
Då har redan en fjärdedel av besökarna lämnat platsen eller börjat vända honom ryggen.

PS. Tre lästips för dig som vill veta mer om historien och framtiden för Nicaragua:
Intervju: ”Utmaningarna är enorma”
Analys: Vart går Ortega?
Snabbversion till Nicaraguas historia.


> lägg till ny kommentar | Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev