Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Stäng hissdörren varsamt! | quistbergh.se

Stäng hissdörren varsamt!

En version av denna text har tidigare publicerats i: ETC 4/1997. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/64]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Krönika av Fredrik Quistbergh


Stäng hissdörren varsamt! Tillse att dörren går i lås efter passage!
När man väl kommer ut möter Ejes konfektyr, Dittes finbageri och en Konsumbutik upp. Butiksföreståndaren står i sin grön/vit-rutiga skjorta med matchande byxor och skurar gatstenen. En kund som precis är på väg in i butiken frågar.
 - Är det hundarna?
Föreståndaren svarar käckt men hans ansikte avslöjar irritation.
 - Nja, om det vore så väl.
Kunden nickar instämmande.
 -Jaha, de där tvåbenta varelserna.
Här ser de boende sommaren med tudelad glädje.
 -Det är så många som springer och pissar överallt, särskilt i trappen ner till tvättstugan. Det vågar de inte på vintern.

Karlaplan ligger i Stockholm och är man inte bilburen i denna stad finns tunnelbanan. 7 minuter kvar för avgång mot Norsborg. Dötiden slås ihjäl med tidningsläsande och ivrigt krafsande i sommarplastväskan för att hitta klockan. Mitt uppe i klimax av sökandet kommer tunnelbanan in. Vagnen är rätt tom på folk och jag sätter mig längst bak i tredje vagn. En röra på ett säte bredvid fångar mitt intresse:
 Allergimedicin.
 Tandborste.
 Blod.
 Tandkräm.
 Ett reklamvykort där "min framtid" står tryckt i orange text. Det är vikt för att passa in i en mindre plastpåse. Undanstoppat för att sedan användas. På vykortet ska man skriva ner sina framtidsdrömmar inför den socialdemokratiska Framtidskongressen 8-14 september. Plats för porto.
 Slem.
 Två små plastpåsar.
 En av dem är märkt med texten Hallunda torg.
 Utspritt i en kaotisk röra.
 Ett liv.
 Ett liv som ryckts upp av någon säkerhetsvakt.
 Är gäst hos en annan verklighet och frossar i händelsen minuterna efter.

Vid en rundringning till polis, kontor för diverse hjälporganisationer söker frågan svaret. Har ni märkt att tiggeriet ökat? Men ingen kan svara, det finns inga siffror som styrker det. Försvinner de människor som inte ingår i statistiken? På vilket sätt blir de bekräftade?  I Storbritannien har man funnit en enkel lösning på problemet. Man struntar helt enkelt i att räkna de som är oönskade, de som inte har en självklar plats på framtidens arbetsmarknad. Får ett tips om att samma sak pågår i Sverige. Att de som går på SFI-kurs -svenska för invandrare -inte räknas till öppet arbetslösa. De går under beteckningen 3c. Ringer till Ams statistikkontor. Statistikerna är oftast de som avslöjar mest. En informationsansvarig släpper bara den information som anses direkt nödvändig, om ens det. Är det sant att de som går i SFI inte räknas i statistiken över de öppet arbetslösa? Eller den så kallade 3c-gruppen.
  - Nej, de finns med.
 Finns det någon grupp som inte räknas?
  - Nja... jo, det finns en vi kallar övriga som inte räknas in.
 Övriga?
  - Ja, det är de utan arbete, som varit långtidsarbetslösa och som av en eller annan anledning inte kan ta ett jobb direkt. Hur stor är den gruppen? Ja, den är rätt stor. Vi för ingen riksstatistik på det här. Det är svårt att säga, jag vill inte ge någon exakt siffra.
 Mellan tummen och pekfingret?
  - 10 000-40 000 personer.
Är inte det här människor som borde räknas som öppet arbetslösa om dom nu är det?
 - Jo, men det är regeringens sak. Vi har påpekat problemet, det ligger inte längre på vårt bord.

Själv blir jag ständigt bekräftad. Telefonförsäljare vill få mig att antingen testa chocklad eller bli förmånskund i just deras bank som plockat fram nya enkla paket för att leva.
 Går av vid Östermalmstorg.
 Nästa hållplats. Återupptar letandet efter klockan. Vänder ryggen till det som statistiskt inte existerar och inväntar nästa tunnelbana.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev