Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Så skapar du en lyckad sajt | quistbergh.se

Så skapar du en lyckad sajt

En version av denna text har tidigare publicerats i: Boken "motstånd", Dielemans/Quistbergh, Bokförlaget DN, 2001. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/546]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Vegan.nu är en lika innehållsrik som välbesökt webbplats. Här finns det mesta samlat om djurens rättigheter och hur man kan leva ett grönt liv. Dessutom ett debattforum med högt tryck, en guide över vegetariska restauranger samt kampanjer, bilder och intervjuer. Summan är ett utmärkt exempel på hur det går att jobba med Internet utan jättelika resurser. Trots omfånget är det inte något företag eller någon organisation som ligger bakom. Magnus Rönnerup har i stort sett gjort allt jobb själv.

Text: Fredrik Quistbergh


Det hela började sommaren 1997. Magnus hade just muckat från lumpen och väl tillbaka hemma i Malmö fick han inget jobb. Arbetsförmedlingen skickade honom till Datorteket för att lära sig skapa datakataloger.
– Men det kändes rätt meningslöst eftersom jag redan kunde det så jag började göra hemsidor istället, säger han.
– Jag tänkte inte att det skulle bli så stort utan det var bara kul att lära sig något nytt. Den första sidan var en personlig sida med fem vegetariska matrecept. Sedan fick jag mer och mer information, kom på fler grejer som jag kunde göra och lägga ut på sidan.

1999 registrerade han domänen vegan.nu och gjorde om ”Magnus Gröna sidor” till en nättidning. Då började det ta fart på allvar. Idag har vegan.nu ungefär 15 000 unika besökare per månad, över 10 000 medlemmar och är ett självklart tillhåll för både veganer och köttätare.
– En av mina bästa kompisar har blivit vegan tack vare min sida. Många skriver och berättar hur de påverkats. Exempelvis är det en jägare som debatterar och skriver i forumet. Han kommer inte att sluta äta kött men har fått större förståelse för de som väljer att leva vegetariskt. Dessutom sponsrade han mig med 1 000 kronor när jag inte hade råd att betala kostnaden för webbhotellet.

Ekonomin har varit ett stort problem. Sidan har uppdaterats under någon av alla olika åtgärdskurser han gått eller på Malmös Internetcaféer. I snitt jobbar Magnus 20–25 timmar i veckan med vegan.nu. Totalt ligger det tusentals timmar av e-postkorrespondens, filnedladdning, skrivande och kodning bakom. Idag är det flera inblandade i jobbet med vegan.nu. Ett redaktionsråd på sex personer kollar artiklarna, andra hjälper till att hålla rent från rasistiska eller sexistiska påhopp i debattforumen och en expert på näringslära svarar på kostfrågor som läsarna skickar in. Det som driver Magnus, förutom att han tycker det är kul, är engagemanget för djuren.
– Jag kämpar mest för veganismen när det gäller maten. Att inte äta kött- och mejeriprodukter. Har man väl gjort det följer allt annat med. Jag är själv inte världens hälsosammaste människa så det har varit viktigt att få reda på mer vilka hälsorisker köttätande innebär och vilka tillskott som kan behövas om man ska äta veganmat.
Varför ska man engagera sig?
– Jag skulle inte klara att leva i dagens samhälle och se allt som pågår, utan att försöka förändra. Det går inte att bara vara passiv för då tynar man bort. Då inser de som förtrycker och behandlar människor eller djur illa att det här fungerar, vi kan ta ett steg till.

Magnus bästa tips för att skapa en lyckad sajt:

  • Ge inte upp - Det viktigaste är att inte ge upp. Det tar ett bra tag innan sidan finner sin form och besökarna hittar dit.
  • Ta hand om dina läsare - När jag lägger upp något nytt är det ofta för att folk bett om det. En person skickade ett mejl och ville veta historien om djurrättsrörelsen. Jag hittade inget bra på nätet, så jag skrev ihop det själv och la ut på sidan. En del klagar på att jag inte debatterar tillräckligt mycket eller att sidan ser skitdålig ut. Jag har inte tid med allt och tycker de att sidan är så dålig kan de ju göra en bättre. Jag tar alltid till mig av både kritik och hyllningar. Mest det positiva förstås. Utan all den respons jag får in hade det aldrig fungerat.
  • Enkel adress - Skaffa en enkel domänadress till sidan som folk kan lägga på minnet. När jag bytte till vegan.nu fick jag många fler besökare.
  • Nyttotjänster - Gör saker som folk har nytta av direkt. Förut fanns det ingenstans man kunde vända sig för att få information om restauranger som serverar bra vegetarisk mat. Då gjorde jag den Vegetariska Restaurangguiden och den är väldigt omtyckt.
  • Saklig information - I debattforumet och chatten ska det inte förekomma smutskastning. Både jägare och djurrättsaktivister ska kunna mötas på vegan.nu. Här är det viktigt att ha tålamod. Alla kommer inte till din chatt första dagen. Jag hade en chatt i ett halvår som det knappt var en enda besökare i. Sedan gjorde jag om den så att man kunde bli stamgäst och skicka meddelanden till varandra. På två veckor hade jag plötsligt 250 stamgäster.
  • Tänk på att sidan växer - Bygg inte in dig i en begränsad lösning. Till en början programmerade jag i vanlig html. Men när det blir mer och mer text, bilder och nya avdelningar som ska in är det bättre med en databaslösning, exempelvis ASP eller PHP.
  • Sätt igång - Det krävs varken proffsprogram eller en massa pengar för att börja bygga en egen sajt. Du behöver en webbläsare, textprogram och ett program att ladda upp filerna med. Sedan ett bildprogram där du kan fixa till bilderna. Allt går att hämta gratis på nätet.
  • Var flera - Blir sidan stor tycker jag att man ska vara mer än en person. Själv jobbar jag ungefär 4-5 timmar per dag med att uppdatera och svara på mejl. Vill man att sidan ska bli stor måste man vara beredd att lägga ner en massa jobb. Idag får jag hjälp av sex personer. Vi håller kontakt via en mejlinglista.
  • Fråga andra - För att få inspiration är det bäst att titta på andra sidor och deras lösningar. Skicka ett mejl och fråga om det är något du undrar över. Sedan finns det sidor med sammanställningar över vanliga problem och konferenser där man kan be om hjälp.

> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev