Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Vår koloniala blick | quistbergh.se

Vår koloniala blick

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 4/2005. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/53]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Uppsvällda magar, surrande flugor, tårar och mitt i alltihopa den goda kändisen som hjälper de stackars fattiga. Slitna bilder författaren Jonas Hassen Khemiri ville undvika när han gjorde en film om de glömda barnen i Malawi. Men det blev många konflikter med tv-teamet om hur vi skildrar andra – och varandra.

Text: Fredrik Quistbergh


När Strix ringde trodde Jonas Hassen Khemiri först att det var ett skämt. Skulle Sveriges mäktigaste produktionsbolag som helst pysslar med dokusåpadramatik som Baren, Farmen och Expedition Robinson plötsligt göra välgörenhetsteve? Jonas förstod att det var allvar när tjejen från Strix förklarade att det var en serie om fyra dokumentärer. Alla skulle handla om SOS Barnbyars verksamhet och sändas i TV3. Varje program skulle ha en egen programledare. Andra tillfrågade var Dogge från Latin Kings och skådespelerskan Alexandra Dahlström. Strix ville att Jonas skulle åka till Malawi för att bland annat följa SOSs verksamhet med barn vars föräldrar dött i aids. Jonas var tveksam men frågade av nyfikenhet vilket språk de skulle göra filmen på.
– Hon svarade att de flesta pratar engelska, säger Jonas Hassen Khemiri.
– Sedan sa hon: ”Men de har också ett lokalt språk som heter chichewa… jag vet, det låter som någon jävla kattmat men de pratar det i alla fall.” Det tyckte jag var ett extremt intressant uttalande. Att vi, för att kunna kategorisera andra språk, måste relatera det till något i vår värld. Och det som ligger närmast chichewa i vår värld är kattmat av märket Sheba.
Trots att han var skeptisk tackade han ja efter tio dagars betänketid.

Största oron innan resan till Malawi var att SOS Barnbyar inte skulle leva upp till Jonas förväntningar. Att de, på plats, skulle visa sig vara ineffektiva och dåliga. Efter att ha sett verksamheten med egna ögon är han dock väldigt imponerad av organisationen. Till en början fungerade också allting bra med tv-teamet som bestod av producent, ljudkille och kameraman. Men ganska snart stod det klart att de hade helt olika uppfattningar om vilken sorts film som skulle göras.

När de besökte en barnby i huvudstaden Lilongwe, som har en öppen klinik där man bland annat kan hiv-testa sig och få läkarvård, kom producenten med idén att filma en tjej som just skulle få besked om hon var hiv-positiv eller inte.
– Jag svarade att jag inte ville vara med längre om vi gjorde det. Där gick gränsen. För mig finns det något väldigt provocerande i maktperspektivet. Vi kommer ner och gör en film om SOS Barnbyar. Vi representerar en organisation som hon onekligen kommer att vara i extremt behov av om hon öppnar kuvertet och får beskedet att hon är hiv-positiv. Det är inte så enkelt att tackar hon ja till att bli filmad så är det hela okej.

Jonas vägran ledde till en rejäl diskussion med producenten som inte kunde förstå problemet.
– Han förklarade för mig: Man måste reducera de här människorna till en etnisk dekor för det vi ska göra.
Scenen filmades aldrig – men problemen fortsatte.
– En gång satt vi i en bil och en Strix-kille sa: Är det inte så att afrikaner… och så tittade han på mig eftersom han visste att min pappa är från Tunisien och la till: alltså söder om Sahara, är inte de väldigt lata? Jag satt i baksätet och bara gapade. Då sa producenten, som ville visa att han var den kunniga i sällskapet: Det är alltid svårt att knyta egenskaper till etnicitet… Men vissa mönster är svåra att förneka och så tittade han på mig och sa: Ja, som asiater och deras flitighet.

Med sig i bagaget hade teamet också olika presenter. Röda frottékepsar med en viking på, märken med svenska flaggan och, vilket fick Jonas att reagera, en stor påse plast- och glaspärlor.
– För vem som helst som läst någon form av historia är det inte helt oladdat att komma ner som västerlänning och dela ut glaspärlor. Om vi bara hade delat ut dem till barn är det en sak. Men man får inte ge glaspärlor till vuxna människor. Jag kände hela tiden att det var en kamp för att göra det tydligt att vi faktiskt har att göra med andra människor. Syftet att få in maximalt med pengar får aldrig leda till att vi ifrågasätter människors värde.

Teamet hade också med sig godis för att ge till barnen. Gott och blandat, Djungelvrål och…
– Så har vi köpt det här godiset, säger Jonas och håller upp en tom påse citronlakrits från Fazer.
– Vi står där i ett afrikanskt land och delar ut godis med den största rasistiska hottentott-bild jag sett i hela mitt liv. Kolla på den sexuellt rundade munnen, ögonen som tittar upp mot herren… Att som västerländskt tv-team dela ut det här godiset är minst sagt… problematiskt. Barnen kollade på det och undrade: Vad är det här?

När Jonas ville diskutera varför de skulle dela ut godiset fick han bara suckar till svar.

– Till och med representanten från SOS Barnbyar sa till mig: Nu får det vara nog. Det här är en rolig bild, det är inte ett rasistiskt godis.

Under resans gång förde Jonas hela tiden anteckningar. Men väl hemma insåg han att ingenting av allt det han upplevde kunde användas i exempelvis bokform. Det skulle bli en alldeles för klyschig bild av västerländska tv-team.
När det gäller filmen, som sändes i TV3 tidigare i år, är han hyfsat nöjd över resultatet. Att han tog strid om vad och hur de skulle skildra saker och ting ledde till att vissa grejer inte blev gjorda och andra lades till.
– Visst finns det stråkar i filmen, den sorgliga och lyckliga historien. Men som helhet tycker jag inte att den är så klibbig.

Samtidigt är han beredd att ifrågasätta om han verkligen gjorde rätt.
– Tänk dig att vi gjorde en helt annan dokumentär. En film som är det klyschigaste, och vidrigaste du sett. Gråtande mammor, kvinnan som får svar på sitt aids-test, hon har hiv, stråkar som ligger på, småfåglar som dör… Tänk om SOS Barnbyar fått in mycket mer pengar med en sådan film. Då blir min position svårare att försvara. Men jag tror inte att det är så.
– Jag tror att man är mycket mer beredd att öppna sin plånbok för människor som är lika en själv. Titta bara på vad som hände efter tsunamin. Det finns redan så mycket i folks självbild som strävar efter att leta skillnader. Därför tror jag att man ska göra allt utom att mata folks fördomar om att det finns en fundamental skillnad mellan oss och dom.

Fotnot: Mer av Jonas Hassen Khemiris intryck från resan till Malawi kan du läsa om i krönikan ”Massa många röster” på: www.sos-barnbyar.se (sök: khemiri)


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev