Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Män i musiken | quistbergh.se

Män i musiken

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 3/2004. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/47]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Hur är det att vara man och musiker? Kämpar killarna hårt med frisyrerna? Megafon har träffat grabbarna.

Text: Fredrik Quistbergh 


Henrik Berggren och Pop Lars [Sångare respektive trummis i Broder Daniel]
Hur är det att vara man i musikbranschen?
Henrik: Man?
Lars: Att vara man i musikbranschen är nog jävligt mycket enklare än att vara kvinna i musikbranschen. Det är en extremt manlig värld. Allt är väldigt fokuserat kring det manliga uttrycket. Om man tänker popmusiken som ett paket så är det ju killar som står och runkar med sina gitarrer liksom.
Henrik: Det är ju som visa feminister säger att skivbranschen definieras utifrån den manliga mallen. Så frågan är… det går nästan inte att ställa den frågan för det är så självklart att man är man i musikbranschen. Förutom vissa tjänster på vissa skivbolag som alltid är tjejer, typ pressansvariga. Det är alltid tjejer. Men därmed betyder inte det att det är svårare att vara tjej och musiker. I många fall är det säkert enklare. Jag lyssnar på vissa tjejband och om det var killar som gjorde exakt samma musik hade jag aldrig lyssnat på det. Då hade det varit för alldagligt kanske.
Lars: Men frågan tycker jag är väldigt konstig för jag har inte ens funderat kring det faktum…
Henrik: …men det är ju uppenbarligen en parafras på den helt vanliga frågan: Hur är det att vara kvinna i musikbranschen?
(Intervjun avbryts tillfälligt av att pressansvarige från skivbolaget EMI, en tjej, kommer med grillspett och klyftpotatis på papptallrik till Henrik och Lars.)
Henrik: Skulle du kunna hämta ett glas vatten till mig?
Presstjejen: Ja.
Lars: Vatten.
Blir ni behandlade på något speciellt sätt för att ni är män?
Lars: Vi har ju ingenting att jämföra med.
Henrik: Nej.
Lars: Men man hör ofta skräckberättelser om hur kvinnor blir behandlade i musikbranschen och det är bara att öppna ögonen så ser man det också…
Henrik:…men ändå säger jag att det är enklare…
Lars:…än vadå?
Henrik: Att det är enklare för tjejer. Som tjej är det säkerligen svårt att bli tagen seriöst. Och om någon är intresserad av en är det för att det är charmigt liksom. Ungefär den rollen som vi har haft under flera år.

 

Uje Brandelius [Även känd som Doktor Kosmos och frontman i bandet med samma namn]
Hur är det att vara man i musikbranschen?
–    Det är svårt att vara det om man har de värderingar jag har. Att vara man och fronta och att alla de tunga instrumenten i bandet, gitarrer och trummor, hanteras av män. Vi har en kvinna och hon är körtjej. Det tycker jag är ett problem. Men, snälla publik, döm oss inte för hårt. Vi tänker på problemet, är det okej?
Blir du behandlad på något speciellt sätt för att du är man?
–    Självklart, jag förväntas ta mer plats och blir tilltalad på ett annat sätt. I popbranschen ska en man dessutom ha råkoll på alla B-sidor, obskyra singlar, märkliga artister och instrumentmärken. Namedropping och teknik helt enkelt. Jag har lika dålig koll som en tjej, höll jag på att säga, på sånt. Jag är inte med på det så jag kan bli störd av att folk inte vill prata om något annat. Jag kan verkligen ledsna på popsnacket i popbranschen. Ibland undrar jag verkligen om popmänniskor inte har något annat i huvudet än pop. Dom har nog det ändå fast de inte tror att jag har det
Hur ofta lyssnar du på musik gjord av män?
–    Varje dag. Jag skulle nog vilja säga att jag lyssnar på musik gjord av kvinnor varje dag också faktiskt.
Vilken fördelning?
–    Ska jag rannsaka min skivsamling nu också… då hamnar vi väl någonstans. Nämen alltså, ärligt talat, för att vara man så gillar jag väldigt mycket kvinnliga artister som Le Tigre, Peaches och Stella Rockets. The Knife, råbra musik, de har ju en kvinnlig hjärna bakom. Men… det känns konstigt att sitta här och göra mig sympatisk genom att rapa kvinnliga artister. Faktum är att jag är automatiskt mer intresserade av kvinnliga artister än manliga. Och det tror jag faktiskt inte att jag är ensam om för det är så naturligt att du är intresserad av det du är svältfödd på. Jag går mycket hellre och ser en kvinnlig artist än en manlig. Det är ingenting jag gör för att känna mig duktig eller kunna sätta några pinnar i min jämställdhetsbok. Utan, ja, det är coolare helt enkelt.
Upplever du att det är stor press på män inom musikbranschen när det gäller hur man ska se ut och vara?
–    Ja, men inte på mig. Jag ser ut som en mellanstadielärare med lite övervikt och det har jag inte fått några glåpord över. Jag tror det beror på vilket hörn man väljer att måla in sig i.
Lägger du ner mycket tid på ditt utseende?
–    Jag kan säga helt ärligt att jag är den av dem jag känner som lägger ner minst tid på sitt utseende. Jag köpte en hårborste för två veckor sedan. Okej, jag tar inte på mig vad som helst. Jag har någon form av smak, väljer mina kläder och sådär. Men jag väljer dem inte så noga. Från att jag vaknar kan jag vara ute ur huset på fem minuter.
Hur förenar du rollen som musiker med rollen som förälder?
–    Det går ganska bra tycker jag. Det handlar bara om planering och jag är ganska bra på att planera. Eftersom jag inte har något fast jobb kan jag vara hemma med min son eller gå på Skansen när jag vill. Det är toppen. Sedan har inte han varit med så himla mycket, varken i replokalen eller på spelningar eller festivaler. Men det kanske han vill sedan. Han är bara fyra år. Visst, jag hade kunnat ta med honom nu men…varför? Han tycker det är roligare att vara hemma hos mormor. Det hade mer känts som lite showoff: Kolla vilken härligt proggig pappa jag är som kan ta med min unge överallt. Allting måste ske på hans villkor, det är viktigast.
Nämn två duktiga manliga musiker.
–    Alltså, duktiga musiker… (tystnad). Kjell Höglund, han är framför allt en bra låtskrivare. Är det musiker?
Visst.
–    Kjell Höglund för sitt låtsnickeri och sedan väljer jag… Ozzy Osbourne för hans röst.

 

Tomas Haake [trummis i Meshuggah]
Hur är det att vara man och jobba i musikbranschen?
–    Jag har aldrig varit kvinna och har svårt att jämföra med något. Men det är väl bra att vara man i musikvärlden. Om det är en fördel eller nackdel vet jag inte men jag kan tänka mig att precis som i många andra yrken är det väl en fördel att vara man.
Blir du behandlad på något speciellt sätt för att du är man?
–    (tystnad) Nja… jo, det tror jag nog. Det blir man säkert. Jag försöker bara tänka… om jag vore en kvinna och gjorde exakt det jag gör. Sitta och hamra sådär. Jag vet inte. Det kanske skulle vara bra, jag kanske skulle bli kvinna trots allt. Ta steget. Men… jag kan väl egentligen säga ja, att jag blir behandlad på ett speciellt sätt för att jag är man men jag har svårare att svara på hur.
Hur ofta lyssnar du på musik gjord av män?
–    (tystnad) All musik jag lyssnar på är gjord av män. I st… nej, fanimej all musik jag lyssnar på är gjord av män. Det är ju tragiskt. Men så är det. Faktiskt. Jag försöker komma på någon, men icke, ingenting. Ett tag lyssnade jag på Björk och sådär men för tillfället ingenting. Fan vad hemskt, du får ju inte ställa sådana där frågor då börjar man ju rannsaka sig själv och undrar vad det är som händer.
Upplever du att det är stor press på killarna i musikbranschen om hur de ser ut?
–    Nej, jag tror ofta att folk skapar den pressen själva. Att, vill du tillhöra den här musikgenren får du gå till frisören och skaffa lite nya kläder eller skaffa si och så många tatueringar som syns väl när du tar foton. Som du hörde där halkade jag in på hårdrock. Det krävs mindre sånt än vad musiker själva ofta tror. Det kan bli lite banalt. Man kan se band som man tror gått till tatueraren samtidigt för att komplettera och att allting ska vara väldigt rätt och den ena har den frisyren och den andra har den frisyren. Det kan få nästan motsatt effekt än att det skulle hjälpa bandet. Till viss del är det säkert pengar, kommersialismen förkroppsligad i musikbranschen. Trots att väldigt många musiker verkar vara så säkra för att de vågar stå däruppe på scen inför tusentals personer tror jag de flesta är väldigt osäkra och det skiner igenom när folk kanske bryr sig lite för mycket. Det blir yta istället för en speciell tanke eller mening med hur de klär eller beter sig.
Lägger du ner mycket tid på ditt utseende?
–    Nej, väldigt, väldigt lite. Det ser du väl, är du inte klok? Jag såg hur du inte kunde hålla dig när du frågade. Nej, men det gör jag absolut inte. Om man skulle säga i minuter per dag… om man räknar att dusch är att bry sig om sitt utseende så får det väl bli en halvtimme om dagen. Om man duschar den dagen. Vissa dagar blir det bara en sekund. Jag slår en snabb blick i spegeln och så är man missnöjd och går muttrande därifrån. Men jag tar ju inte på mig vilken sorts kläder som helst. Så visst, alla är väl litegrann styrda och alla är väl mer eller mindre fåfänga. Om jag har en klick bajs i pannan så vill jag ju inte gå omkring med den.
Nämn tre duktiga manliga musiker…
–    Mats & Morgan och så kan vi drämma till med Chris Penny. Mats Öberg är keybordist och sedan blev det två trummisar.

 

Organism 12 [MC som även är medlem i Mobbade barn med Automatvapen och Sedlighetsroteln]
Hur är det att vara man inom musikbranschen?
–    Eftersom jag är man märker jag inte av hur det är att vara man eftersom det är en mansanpassad industri. Hela världen är ju tyvärr så. Men det är fint för mig för jag är snubbe (skratt). Nä, det var väl lite ignorant sagt men det är väl något åt det hållet.
Lyssnar du mycket på musik gjord av män?
–    Jag lyssnar nästan bara på hip-hop och den är jävligt styrd av snubbar och det finns ju nästan bara snubbar som rappar som är stora och kända. Om jag ska lyssna på soul eller r´n´b är det mycket grymmare om en tjej sjunger än en kille. Gäller det rap blir det killar automatiskt, jag har inget val.
Är det stor press på dig som kille när det gäller ditt utseende?
–    Nej, då skulle vi inte kommit någon vart alls. Vi är överviktiga killar som står och skriker och är fulla. Man har inte mer krav på sig än man bestämmer sig för att ha. Jag har aldrig brytt mig om vad folk tyckt och vad majoriteten tyckt. Jag har alltid gjort precis vad jag känner för att göra. Och det tycker jag att alla ska göra vare sig du är kille eller tjej. Jag tycker du ska gå din egen väg. Om folk gnäller så får de gnälla. I slutet av livet är det ändå bara jag som har mått dåligt om jag har gått runt och varit styrd av vad någon annan har tyckt. Jag vill gå mot graven med hyfsat rent hjärta och gjort det jag tyckt varit rätt. Sedan om jag är ful på vägen dit det skiter jag i. Jag är oduschad idag och jag kommer säkert att vara oduschad imorgon också.

 


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev