Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Humor är största vapnet | quistbergh.se

Humor är största vapnet

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 4/2003. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/41]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Vem? Shazia Mirza
Varför? Brittisk ståupperska snart på en tv-skärm nära dig.

Text: Fredrik Quistbergh 


Jag växte upp i Birmingham. Det är ett fantastiskt tolerant ställe. Jag har aldrig mött någon rasism. Det var fullt av graffiti på väggarna som sa ”PAKI GO HOME”. Det var min mamma som skrivit eftersom det var dags för mig att komma hem till kvällsmaten.
Ett typiskt Shazia Mirza-skämt. Här är ett till: När jag reste till Mecka var det någon som tafsade mig i häcken. Jag tänkte: Det måste vara Guds hand, äntligen har jag fått mina böner besvarade! Men det märkligaste hände när jag kom tillbaka till England. Där var Guds händer överallt. Och jag tänkte: Det är otroligt hur många som konverterat till islam.
27-åriga Shazia Mirza, praktiserande muslim, uppväxt i England med pakistanska föräldrar har på tre år blivit en av Englands mest uppmärksammade komiker.
Vad är bäst med islam?
– Den är väldigt fredlig.
Vad är sämst med islam?
– Terrorister som kallar sig muslimer och ger islam dåligt rykte.
Hur kan vi göra världen till ett bättre ställe att leva på?
– Vi borde acceptera våra olikheter bättre. Världen skulle vara riktigt tråkig om alla var likadana. Vi behöver respektera varandra – istället för att döma. Dessutom behöver vi mer skratt. När du ser folk skratta – är det inte så du vill att världen ska se ut? Humor är största vapnet.
Finns det någon fråga du skulle vilja ställa till dig själv?
– Varför frågar journalister alltid samma frågor? Vad hände med kreativiteten, originaliteten och spänningen? Journalister i England intervjuar mig i flera timmar och sedan skriver de en artikel som är en exakt kopia av någon tidigare artikel eller tv-inslag som gjorts om mig.
Varför frågar journalister samma frågor om och om igen?
–    Jag vet inte. Kanske är det för att deras chefer vill att jag ska passa in i en speciell mall. Men egentligen har jag inte en aning.
Vad skulle du vilja ha för frågor?
– Tror du att du är rolig? Eller, kan du bli roligare? Det har någon aldrig frågat.
Okej, hur kan du bli roligare?
– Genom att vara ännu ärligare. Att folk skrattar av pinsamhet eller smärta. När du säger sanningen, när du kan känna att det är äkta, påverkar det verkligen folk.
Hur ska det gå till?
– Jag får en massa olika uppslag varje dag. Från den här resan till Sverige har jag exempelvis fått med mig en massa material.
Vad?
– Min bild av Sverige var att här kan jag äta renkött och här delas Nobelpriset ut. Det visade sig stämma. Det händer inte så mycket i Sverige (skratt). Det är ett stort land och det finns knappt en människa. Ni behöver inte ett så stort land.
Vi kanske behöver fler människor?
– Ja, men det är väldigt ironiskt. Ni har ett jättestort land och en pytteliten befolkning. Trots det släpper ni knappt in några flyktingar. Det är girighet.
Något mer du tar med dig från Sverige?
– I England tror vi att svenskar är ganska vilda och kollar på en massa porrfilm. Men egentligen är ni reserverade. Jag har en lista på saker som jag upptäckt och det kommer att bli en hel del bra material till framtida uppträdanden.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev