Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Sanningen om valet i El Salvador | quistbergh.se

Sanningen om valet i El Salvador

Som så ofta finns det flera sanningar. Och där någonstans mittemellan går det att hitta den som min vän Stephan brukar hävda. När det gäller valprocessen i El Salvador är hans patenterade uttryck verkligen huvudet på spiken. Flersanningsregeln är verkligen mer regel än undantag. Låt mig illustrera med följande två exempel:

1. Valbevakningen på latinamerika.nu - Jag vill ta er med bakom kulisserna söndagen den 12 mars. När Chefen för valbevakningen (Daniel) mötte det mobila teamet (Karin, Fredrik) var han på ett strålande humör. Första nyheten: ”FMLN mot seger” var redan skriven och nu var det något om fusk i Chalatenango och isen i läsken från snabbmatskedjan BIGGEST smälte innan Chefen lagt ut texten och även hunnit med klassikern ”ut med er och fånga stämningen”. Sagt och gjort. Karin och jag gav oss iväg till vallokalen några kvarter bort och snurrade runt där ett tag. Väl tillbaka på högkvarteret (UBV:s kontor) satt Chefen och rökte i gungstolen och zappade mellan kanalerna för att få en heltäckande bild. Sedan var det dags för valvakaklassikern: Öl i plastmugg.

Från och med fredagen råder nämligen la ley seca vilket betyder ingen försäljning av alkohol whatsoever. Men Chefen visste ett ställe – där valvakan brukar vara – som förutom underbar mat serverar öl i plastglas till gäster som är kända. In i en taxi och… besvikelse. Stället är stängt! Det blir en Mexikorestaurang istället. Jon, alias tjugofemman, och Monica dyker upp. Det blir apelsinjuice till maten. Valvakan förläggs – efter ett kort besök på högkvarteret – hemma hos Chefen istället. Han har bunkrat upp lite.

Valet är en riktigt förvirrad historia eftersom alla utropar sig som segrare och alla kanaler kör med olika siffror. Det är vid 23-tiden på natten omöjligt att säga vem som vann och hur det gått. Chefen är lack över att han inte kan gå ut med ett resultat. Tjugofemman lovar att skriva en valanalys till måndag morgon.

2. Borgmästarvalet i San Salvador - På de flesta håll rapporterades det om dramatiken. Men hur Kalle Anka det faktiskt var har få uppmärksammat. Alla förhandsrapporter pekade på en klar seger för vänsterpartiet FMLN:s kandidat Violeta Menjivar över högerpartiet ARENA:s Rodrigo Samayoa. Men på valnatten utropade sig bägge som segrare och valmyndigheten gick inte ut med något resultat. På måndagen var det fortfarande oklart vem som vunnit. Alla rapporter pekade dock på Violeta Menjivar och det började ryka inom FLMN-leden. Först förlorade de valet, trots att allt såg så bra ut, och nu skulle valmyndigheten sno San Salvador mitt framför ögonen på dem. Nej, det kunde inte tillåtas. Samtidigt gick presidenten Tony Saca (ARENA) ut och gottade sig åt sin vän Rodrigos seger, som inte på något sätt bekräftats.

På tisdagen, efter ett otal omräkningar, hade valmyndigheten fortfarande inget resultat att redovisa. Men flera uppgifter som läckte ut tydde på att det var jämnt, väldigt jämnt. Under onsdagen visade det sig att det handlade om så lite som mellan fyrtio och sjuttio rösters övervikt till Violeta Menjivar. Men även en jämn seger är en seger menade FMLN-folket. ARENA krävde dock ännu en omräkning. Men inte av de vanliga rösterna, utan av de ogiltiga. Förhalningstaktiken hade även ett annat syfte. Redan på söndagskvällen kom rapporter om vandalism på olika valkontor. ARENA menade att det var FMLN-anhängare som på detta sätt visade vad de egentligen gick för. Typ: Får de inte som de vill börjar de bråka och slåss. Det är alltid de som börjar, se bara på hur det var i kriget. Sådana är de, terroristerna. FMLN å sin sida menade att de inte på något sätt hade något att göra med sönderslagna fönster på valkontor. Men det är förståeligt att folket visar sin frustration.

På torsdagen samlades mycket folk vid valmyndighetens presscenter på hotell Radisson. De krävde ett resultat. Efter många olika bud visade det sig dock att det skulle bli en omräkning av de ogiltiga rösterna. Samtidigt som den TV-sända omräkningen förbereddes inne på Radisson tilltog oroligheterna utanför. Ett demonstrationståg gick, under fredliga former, från centrum till hotell Radisson. Väl där möttes demonstranterna av kravallpolis och tumult uppstod. Inne på hotellet startade omräkningen av de ogiltiga rösterna vid niotiden på kvällen. Ett femtontal personer inom valmyndigheten granskade personligen varje enskild röst. Dessutom visades varje röst upp för TV-kamerorna. Vid tvåtiden på natten var 32 av de ogiltiga rösterna räknade. Då fann man att fem av dem var giltiga för Arena, två av dem var giltiga för FMLN och att resten verkligen var ogiltiga. Då kunde Rodrigo Samayoa matematiskt sett inte vinna och Violeta Menjivar utsågs till den första kvinnliga borgmästaren I San Salvadors historia. I bråket utanför hotellet skadades, dock ej livshotande, fem personer.


> lägg till ny kommentar | Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev