Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Projekt Grizzly | quistbergh.se

Projekt Grizzly

En version av denna text har tidigare publicerats i: Megafon 1/2002. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/21]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Är det en maskin? Är det ett monster? Eller finns Robocop i verkligheten? Nejdå, det är bara Troy Hurtubise som är ute och går i sin grizzlybjörnssäkra kostym.

Text: Fredrik Quistbergh


Det finns två avgörande händelser som förklarar varför kanadensaren Troy Hurtubise ägnat halva sitt liv åt att utveckla en grizzlybjörnssäker kostym. Den första inträffade den 4 augusti 1984. Då stötte Troy ihop med en livs levande grizzlybjörn. Först stod de bara och stirrade på varandra. Efter ett tag närmade sig björnen och Troy, som var säker på att dö, drog sin kniv och ropade att han skulle sticka den i björnens arsle om den kom närmare. Kanske förstod björnen, kanske inte. Men den stora grizzlyn lommade i alla fall därifrån. Från den stunden blev grizzlybjörnar en stor passion för Troy Hurtubise.

Troy Hurtubise: I sin grizzlybjörnssäkra Ursus Mark VI.Troy Hurtubise: I sin grizzlybjörnssäkra Ursus Mark VI.Den andra händelsen inträffade i november 1987. Troy hade återvänt till skolbänken för att läsa in gymnasienivån, eftersom han lämnade skolan vid 16 års ålder. Tillsammans med några collegekompisar såg han filmen om robotpolisen Robocop. Den gav honom inspiration till en rustning som skulle göra det möjligt att komma riktigt nära grizzlybjörnarna.

– Om du vill lära dig något om björnarnas liv måste du leva med dem, säger Troy Hurtubise.

– Du måste sitta med dem. Se vad de ser och känna samma dofter. Det är en helt annan sak än att studera dem på avstånd eller från videofilmer.
En annan förklaring är att Troy är en rastlös själ.
– Ända sedan tonåren har min största rädsla i livet varit tristess, säger han.
– Att allting är normalt och tråkigt. Jag behöver spänning i tillvaron. Finns det inget spännande att se fram emot, då är jag illa ute.

De första rustningarna byggdes av hockeyskydd och läder. Men de visade sig inte speciellt hållbara och Troy började skissa på URSUS-modellen. Sju år senare skulle Ursus Mark VI vara färdig. Rustningens ytterdel består av brandsäkert gummi, titan och olika metallblandningar. Den är 2,18 meter hög och väger 66,68 kilo. För att få på sig rustningen behöver Troy hjälp av tre personer. Den tekniska delen består dels av en filmkamera på huvudet och en bandspelare inne i rustningen för att kunna spela in ”några katastrofala sista ord”. Efter själva bygget har han personligen testat rustningen på flera olika sätt. En tre ton tung truck har kört på honom i en fart av 50 kilometer i timmen. Han har blivit skjuten med hagelgevär från nära håll. Han har fått en 150-kilos trästock, släppt från nio meters höjd, rakt i sig. Men han har överlevt alla tester. Enda skadorna är hjärnskakning (då han hoppade från en klippa) och några blåmärken, hävdar han själv.
I december förra året mötte han för första gången en livs levande Kodiak-grizzly. De första tio minuterna hände ingenting.
– Men när björnhannen förstod att han var mycket större än mig kom han närmare, säger Troy Hurtubise.
– Till slut var han bara några centimeter ifrån mig och jag kunde känna andedräkten. Då blev jag livrädd och hjärtat bara bultade.
Men björnens skötare lät inte grizzlyn, som trots rustningen väger 400 kilo mer än Troy, komma närmare. Den konfrontation som Troy hoppades på blev inte av.

Trots alla utmaningar har den västa prövningen varit den ekonomiska. Att bygga Ursus Mark VI kostade ungefär en och en halv miljon kronor. Eftersom Troy inte tjänar någon förmögenhet på sitt jobb som skrothandlare har det varit ett evigt pusslande för att förverkliga drömmen. Ändå har han planer för en ny kostym, G-Man Mark VII. Ritningarna är redan klara. Till tidningen Outside Magazine förklarar han på vilket sätt denna rustning skulle revolutionera världen:
”Den är så lätt och flexibel att du kan sitta på en stol och dricka en kopp kaffe i den. Den skulle hjälpa brandmännen i deras arbete, eller polisens i samband med våldsamma upplopp. När de hoppar på dig kan du käka en macka därinne. Det enda som kan stoppa G-Man Mark VII är en hord vilda elefanter med långa betar. Men det är inget jag själv skulle vilja testa. Jag är ingen supermänniska, jag gråter på sorgliga filmer precis som alla andra.”


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev