Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Granska med sociala medier | quistbergh.se

Granska med sociala medier

Mark Horvit på NICAR Boot Camp visar nya digitala verktygMark Horvit på NICAR Boot Camp visar nya digitala verktyg

Det finns flera nya olika digitala verktyg att använda sig av. Många kan utnyttja informationen i sociala medier och ge oss journalister användbara grejer. Här är några av dem:

Geofeedia - Genom detta verktyg kan du exempelvis hitta människor att intervjua. För de twittrare som inte använder # kan vara svåra att hitta. Men geofeedia spårar upp dem och kan vara ovärderligt i ett skarpt nyhetsläge. Du kan också gå tillbaka i tiden och hitta folk som var på en viss plats vid ett visst tillfälle.

Ban.jo - Gör ungefär samma sak som geofeedia. Finns idag enbart som applikation, som dock är utan kostnad. En bra grej med Ban.jo är att du kan söka på dina egna och deras kontakter i sociala medier. På så sätt kan du snabbt få fram om du känner någon som känner någon som känner till X. På så sätt kan du lättare få en introduktion till exempelvis personen du söker. Viktigt att komma ihåg är att när du slår på applikationen är du lika sökbar.

En bra tumregel är att inte ens ta med dig din "smarta" telefon om du ska ha möte med en källa som ska skyddas. Det räcker nämligen inte med att stänga av den. Även om den är avstängd sänder den signaler som kan positionsbestämmas. Ta helt enkelt inte med den. Och måste du bli nådd, ordna en gammal "dum" telefon med kontantkort.

Foller.me - Gör en analys av det twitterkonto du väljer att undersöka. Snabbt och överskådligt verktyg som, kombinerat med andra uppgifter, kan bli en stark del i en granskning.

Google advanced search - Tips i hur du kan söka med hjälp av den avancerade sökningen i google finns som bilaga i denna artikel. Det kan vara mycket användbart. Och tänk på att så fort något publiceras på domänen går det att hitta på google. Det spelar ingen roll om det inte är synligt på webbplatsen. Finns det på domänen hittar du det genom att google söka. Därför kan det vara en god idé att på regelbunden basis söka igenom domäner i sitt bevakningsområde för information som ännu inte publicerats öppet på webbplatsen.


BilagaStorlek
hitta_data_online.pdf870.97 kB

> lägg till ny kommentar | Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev