Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Nu gräver vi guld i USA | quistbergh.se

Nu gräver vi guld i USA

På tisdag i nästa vecka delas medaljerna ut för världens bästa film och TV vid New York Festivals International Television & Film Awards. Kalla faktas reportage om Walther Sommerlaths nazistiska förflutna, som jag tillsammans med många andra varit med och producerat, är nominerat i två olika priskategorier - bästa historieprogram och bästa samhällsprogram.

Det nominerade programmet har titeln "A royal nazi secret" och är en internationell version av de två reportage som ursprungligen sändes i TV4 under november och december 2010.

Den här tävlingen är en av världens mest prestigefyllda och det har aldrig, enligt tävlingsledningen, hänt att ett svenskt samhällsprogram vunnit guld. De som kommit närmast är SVT med "Från Bill till Barack" som vann silvermedalj i klassen bästa politiska dokumentär år 2010. Kalla faktas granskning kan alltså bli historisk. Men det finns även andra svenska reportage som är med och tävlar. SVT:s Uppdrag granskning är nominerat i klasserna "Best Investigative Report" och "National/International Affairs" med sina reportage om IKEA som sändes 2011.

Det är väldigt kul att svensk undersökande journalistik är så väl representerad i denna hårda globala konkurrens. Och det vore givetvis ännu roligare att vinna guld. Vinnarna hyllas den 17 april vid en stor gala i Las Vegas, USA. Jag har inte själv råd att åka dit. Och TV4 har valt att skicka sina fast anställda för att närvara vid galan. Tyvärr är det ofta så för oss frilansjournalister. Det medieföretag man anlitas av vill gärna, när reportaget sänds, säga att "vår reporter" eller "våra reportrar" gjort granskningen. Men om det rör sig om utgifter efter programmet finns det inget "vårt" längre. Dock är Kalla fakta bättre än de flesta andra jag jobbat för på att synliggöra även de frilansande medarbetarnas arbetsinsatser.

Jag ska försöka att inte vara alltför bitter när jag följer galan via Internet. Senaste nytt om New York Festivals International Television & Film Awards hittar du på deras blogg.


> lägg till ny kommentar | Tipsa en vän

kerstin hallert (inte verifierad)

Stort grattis till det fina priset - såg inslaget med dig i Fyrans Nyhetsmorgon. Det är hisnande med tanke på konkurrensen. Men en jävla bra story till förnämlig research är ett vinnande koncept.

Om drottningen haft en liten smula insikt i innebörden av demokrati hade hon förstås kommenterat filmen med att inget kan vara mer angeläget
än öppenhet om nazismen också när granskningen rör hennes egen familj
med fakta hon själv inte känt till. Men den intelligensen har hon inte.

Hoppas du inte släpper ämnet svenska kungafamiljen och nazismen.
Tänk dig världskriget på Slottet med å ena sidan den oerhört brittiskvänliga kronprinsen med maka Louise vars bror Louis var brittisk krigshjälte och å den andra familjen på Haga där prinsessan Sibylla förlorade sin älsklingsbror i Hitlers tjänst på östfronten och hade en pappa som var övertygad nazist... damerna arbetade gemensamt med utväxling av brev till krigsfångar. Sen kom danska judar till Sverige l943 och kronprinsparet tog initiativet att låta en dansk judisk familj flytta in på Slottet där de bodde till krigsslutet. Resultatet blev att den stockholmska överklassen öppnade sina hem för danska judar.
Om det också gällde Haga vet jag inte.
Inget av detta är känt.


/Fredrik (inte verifierad)

Hej Kerstin

Tack för uppmuntran och härlig inställning! Tyvärr är det dock så att jag denna gång verkligen inte har råd att resa iväg. Måste lägga krutet på att ro andra projekt i hamn för framtida andrum. Men jag uppskattar verkligen ditt stöd och att du tog dig tid att skriva.

Tack

/Fredrik


kerstin hallert (inte verifierad)

Som gammal tvkrönikör som själv - alltid på egen bekostnad - rest på rader av internationella tv-festivaler kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att alla som står för själva innehållet i tävlande program ska vara synliga på festivalerna just precis om distribuerande företag vill sälja filmen på stora tv-marknaden. Antingen det blir pris eller ej är ämnet för filmen alltid grejen. Journalister vill träffa dom som gör programmen långt mer än distributörens utsända. Den som förlorar på att inte ta med dig är Fyran själv förstås genom att du inte finns tillgänglig för intervjuer. Uselt töntigt handlag med ett lysande läge minst sagt. lDessutom är Las Vegas bäst i världen på billiga och bra hotellrum genom spelverksamheten. Biljetten dit är inte särskilt dyr heller och med tanke på projekt för ditt företag sannolikt avdragsgill. Det är sent men inte för sent för dig att snabbt fixa ett lån och resa iväg. Googla på hotellrum och du hittar bra rum för 19 dollar natten. Det bästa med tv är just precis passionerade dokumentärfilmare. Precis som det är för ynkligt att Sverige inte har en enda tv-festival. Det hjälps inte att tv är vår största kultur. Lycka till!!!Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev