Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 En hjälpande hand | quistbergh.se

En hjälpande hand

En hjälpande hand är en dokumentär serieroman om vapenexportlandet Sverige. Trots att det är förbjudet att tillverka och sälja vapen till andra länder är Sverige en av världens största vapenexportörer. Hur är det möjligt?

I boken får du följa Zven Johansson som bluffar sig fram i krigsindustrin. Från idé till massförstörelsevapen. Från Karlskoga till Bangalore. Det är en resa som förklarar hur den globala vapenmarknaden fungerar.

Serietecknarna Fabian Göranson och Lars Krantz har tillsammans med journalisten Fredrik Quistbergh besökt internationella vapenmässor, vapenfabriker, tillsynsmyndigheter och organisationer. Resultatet är en omsorgsfullt hopkokad historia om svensk dubbelmoral.


Mer info: Boken gavs ut i slutet av mars år 2010 på Atlas förlag. Den omfattar 72 sidor och väger 228 gram. Den har ISBN10-nummer: 9173893749 och ISBN13-nummer: 9789173893749.

Sudiehandledning: Finns att hämta hem som pdf-fil här.

Hur får jag tag på boken? Använd dig av ISBN-numret för att söka på närmaste bibliotek. Vill du köpa den? Testa att söka på ISBN-numret i din favoritbokhandel. Exempel på försäljningsställen via Internet är AdLibris och Bokus.

 

Pressröster:

”Historien är absurd och galen in i minsta detalj. Givetvis överträffas historien endast av verkligheten. Vid de tillfällen boken har beröringspunker med verkligheten serveras  nämligen läsaren kalla svenska krigsfakta. Jag får svårt att värja mig och häpnar gång på gång över den svenska dubbelmoralen som omger krig och krigsmateriel. Om historien är underhållande så är det ändå inget mot vad teckningarna är. Serieskaparna har fyllt varje ruta med strålande karaktärer, verklighetstroget presenterade i den svartaste svärta. Smart och snyggt rakt igenom.”

Jens Nyström, Jusektidningen

 

"Vi vet ju att svenska vapen dödar. Men också att svenska kläder gör det. Globaliseringen har relativiserat allt. När journalisten Fredrik Quistbergh och serietecknarna Fabian Göranson och Lars Krantz tillsammans skapar albumet En hjälpande hand (Atlas förlag) om en man som våghalsigt bluffar sig fram i vapenhandlarvärlden, är det skarpt och omtumlande. Zven Johansson bygger en riktig luftbubbla kring ett massförstörelsevapen som han sedan drar till vapenmässa för att kränga. Och kränger, det gör det. Både av berättelsens egna skruvar och av tecknarstilen - en Charles Burnsinspirerad, svart karnevalisk mardröm. Interfolierat med berättelsen finns faktasidor om vapenexport. Texter man kanske inte vill pausa för att läsa, men pedagogiska och tydliga i all sin upplysande iver."

Ulrika Stahre, Aftonbladet

 

”En hjälpande hand är i första hand en drivet tecknad serie, svart på vitt, en riktigt skruvad rövarhistoria som just för att det handlar om vapen är snudd på trovärdig. Dessutom väcker den intresse för ämnet. Faktasidorna fördjupar, är lätta att ta till sig, ger spännande länkar att utforska – och tar aldrig över storyn. Kanske är seriehäftet riktat i synnerhet till kategorin unga vuxna. Men alla kan läsa det, bli engagerade och förbannad och på köpet få grundkunskaper i ett av vår svenska samtids mest angelägna ämnen."

Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad

Läs hela recensionen här

 

"Den svenska vapenindustrin och hyckleriet kring denna – möjligheterna till vass satir och medmänskliga poäng är onekligen höga när man ger sej på detta ämne. Synd då att historien om Zven som får för sej att sälja vapen är kass och orealistisk, trots påståenden om ”dokumentär serieroman” på bokens baksida. Tonen är nedlåtande och människorna inte ens karikatyrer. Dom faktasidor om vapentillverkning, -försäljning och folks åsikter om detta, som finns utspridda genom boken, är betydligt mer intressanta."
Spektakulärt.se

Läs hela recensionen här.

 

"I boken En hjälpande hand (Atlas förlag) utformas faktiskt ett seriöst och samtidigt kraftfullt ironiskt inlägg i den ständigt pågående debatten om varför också svensk försvarsindustri måste exportera en del av dess produkter. Dock, inte sällan slår argumenten mot en export helt fel. ´Svenska vapen dödar´ lyder en av kapitelrubrikerna. Som om just svenska vapen skulle vara ofarliga som korkgevär men ändå kvalificerade nog att sälja till utländska försvarsmakter."

Lars Brink, Tidningen Hemvärnet

Läs hela recensionen här.

 

"Stora delen av 2009 har gänget hängt på vapenmässor och vapenfabriker för att samla in material till "En hjälpande hand". Det märks. Boken är välgjord, lärorik och bitvis riktigt kul, trots det allvarliga ämnet." 

Becky Bergdahl, tidningen Frihet

Läs hela recensionen här.

 

"Vill man läsa en objektiv text om ämnet ska man läsa något annat. Men det betyder inte att albumet inte är läsvärt. Tvärtom är det mycket underhållande. Jag skulle dock gärna sett en något mer nyanserad berättelse. Det blev lite för överdrivet för mig vilket förvisso gör berättelsen mer underhållande men mindre tänkvärd. På det stora hela är dock En hjälpande hand en läsvärd serie som därtill är vältecknad. Rekommenderas."
Seriebibliotekarien.com

 

"Jag är personligen inte så insatt i Svensk vapenpolitik, men för mig är den här boken ett uppvaknande. Visste ni att krig kan ses som en en affärsidé? Vapen säljs inte för att rädda världen (om de nu kunde det) de säljs för att man ska tjäna mer pengar. Helt enkelt. Sverige är egentligen ett neutralt land, om man kan kalla sig neutral när man hamnar på åttonde plats för vapenexport i världen. 2008 exporterade Sverige krigsmateriel för 12, 7 miljarder kronor. En enorm summa och den högsta någonsin för svensk vapenindustri. Och jag kopierar ur boken; Vet ni vad svensk neutralitetspolitik innebär? Inte? Jo, det är att sälja vapen till bägge sidorna i en konflikt."

Karin, Bokcirkelföralla

Läs hela recensionen här.

 

”En hjälpande hand är läsvärd, den förklarar på ett lätt och roligt sätt det absurda i att exportera vapen och att de regelverk som finns inte följs."

Daniel Carlstedt, Tidningen Broderskap

Läs hela recensionen här.

 

En stjälpande hand - för vapenindustrin

Läs hela artikeln här.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev