Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Gripen tävlar om avgörande flygorder | quistbergh.se

Gripen tävlar om avgörande flygorder

En version av denna text har tidigare publicerats i: Östgöta Correspondenten 2009-02-12. Texten © författaren/författarna. För eftertryck krävs tillstånd från författaren/författarna. Men om du vill skriva ut och läsa artikeln eller ge den till en god vän går det givetvis bra. De är till för att spridas. Om du har frågor, gå till kontakt.
Dokumentadress: [http://www.quistbergh.se/view/1504]
Tipsa en vän om denna artikel, klicka här. Skriv ut denna artikel, klicka här.

Just nu pågår Aero India, världens största flygvapenmässa i Bangalore, Indien. Här trängs Saab med 528 utställare från 25 olika länder. Ett trettiotal personer från Saab är här med ett stort uppdrag: Att sälja Gripen till Indien. Samtidigt pågår stora demonstrationer utanför.

Text: Fredrik Quistbergh


Första målet är nått för Saab. Gripen är ett av de sex plan som gör upp om århundradets flygvapenaffär. Indien ska beställa 126 stridsflygplan och kontraktet värderas till 100 miljarder kronor.
– Om vi tar hem den här ordern blir det många familjer i Linköping som får flytta till Bangalore, säger vd:n för Gripen International, Johan Lehander.
Blir de glada för det?
– Det tror jag. Det är väldigt betydelsefullt för Linköping. Det sätter Linköping på kartan på ett helt nytt sätt.

Flygvapenmässan Aero India, som arrangeras vartannat år, är den viktigaste platsen att knyta nya kontakter.
– Det är mycket jobb att knyta upp nya kontakter, säger Jonas Härmä från Saab.
– Många är intresserade av vårt sortiment och man blir stolt över att lilla Sverige och Linköping kan vara med i den stenhårda internationella konkurrensen. Får vi den här ordern säkrar vi svensk flygindustri i 25 år till plus att vi skapar arbetstillfällen i Indien.

Samtidigt som flygvapenmässan pågår den första nedrustningskonferensen i Bangalore. Fredsaktivister från hela världen samlas för att utbyta kunskap och protestera mot det faktum att deras regering planerar att köpa in nya stridsflygplan – i stället för att bekämpa fattigdomen. I Indien lever cirka 80 procent av befolkningen på mindre än två dollar per dag. Hälften av alla indiska barn är undernärda.
– Hur kan 126 nya stridsflygplan göra Indien säkrare när våra barn ligger och svälter på gatan, frågar sig den indiska fredsaktivisten Binalakshmi Nepram.
– Sverige borde sluta upp med sin dubbelmoral och stoppa vapenförsäljningen till Indien.
Ungefär 200 fredsaktivister har samlats i korsningen på Mahatma Gandhis väg. De visar upp plakat och ropar slagord. Bland demonstranterna finns även en handfull svenskar.
– På samma sätt som vapenmarknaden är globaliserad finns det en global fredsrörelse, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
– Vi är här för att visa vårt stöd och jobba tillsammans. Indierna ska inte behöva betala för att Saab ska ha produktionslinan fylld.

Johan Lehander har inte hört talas om demonstrationerna men tycker att de visar på att Indien är en väl fungerande demokrati.
– Dessutom är det inte vi som bestämmer vilka vi får sälja till utan det styrs av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Indien är världens största demokrati och de är kapabla att fatta sina egna beslut. De är väl medvetna om sina egna problem.
Enligt gällande tidtabell förväntas Indien bestämma sig för vem som ska få leverera århundradets flygvapenaffär under år 2010.
– Det gäller att ha tålamod, tålamod och åter tålamod, säger Johan Leander.
– Vi jobbar långsiktigt med Gripen och de sista tio åren har vi tagit fyra ordrar. Många gånger talas det om exportmisslyckande för Gripen men vi är faktiskt delad etta när det gäller antalet affärer. Vi kommer att ta hem flera ordrar. Händer det inte i år så händer det nästa år.


> Tipsa en vän


Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev