Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 quistbergh.se | Hittar peppet i deppet

The answer you entered to the math problem is incorrect.

El Salvador – Haiti 0-1

El Salvador värmer uppEl Salvador värmer uppDet var framför allt tre grejer som gjorde det extra spännande att för första gången se El Salvadors fotbollslandslag på Cuscatlán stadion. Okej, det var bara en vänskapsmatch mot Haiti. Men ändå, historierna om hur det går till på Estadio Cuscatlán är många:

1. Det finns en läktarsektion som går under namnet ”Bagdad” eftersom det alltid är krig där. För några år sedan kallades den ”Vietnam”. En av de grejer du ska vara beredd på är att det, som en missnöjesyttring, kan komma plastmuggar med piss flygande. Toaletterna lämnar nämligen allt att önska och de rejäla plastmuggarna som blir över efter att folk svept den öl eller läsk de köpt används att tömma blåsan i. Dessutom ska den som går förbi de övre partierna på Bagdadsektionen vara beredd på att höra skriken ”BÖG, BÖG, BÖG” alternativt ”HORA, HORA, HORA” riktade mot sig.

X. Den som begår misstaget att ha en tröja i motståndarens färger kan känna sig slagen på förhand. Jag fick strikta order av Rafael att inte bära något som helst rött eftersom det är Haitis färg. Helst en blå tröja men det kunde också gå med en vit. Allt annat skulle vara att ta onödiga risker.

2. Utanför stadion säljs plastpåsar med gräs i. De används som sittdynor på ena långsidan och kortsidorna eftersom det är cementläktare avsedda för att stå på. Men är det glest med folk går det utmärkt att sitta. Dock gäller det att vara ordentligt på alerten när du går ut från stadion. Då brukar folk nämligen roa sig med att stå ovanför utgångarna, tända eld på gräspåsarna och sedan kasta dem på folk som ska ta sig ut.

Haiti har frisparkHaiti har frisparkNär det gäller tvåan och delvis även ettan hade jag garderat mig med att använda keps. Och för att undvika alla missförstånd köpte jag en salvadoransk landslagströja innan matchstart. Vi pratade lite om placering och fotbollsnörden Rafael, med många landskamper bakom sig, pratade sig varm för ena långsidan.
– Men det är inte Bagdad va, frågade jag lite nervöst.
– Bagdad, svarade Rafael och såg ut som ett frågetecken.
Det kändes bra, jag var tamejtusan helgarderad.

När Rafael kom tillbaka med biljetterna reflekterade jag inte först över priset. Men sedan såg jag: Två dollar stycket, schysst. När vi var på väg in frågade jag vad de billigaste biljetterna kostar.
– Det här är de billigaste, svarade Rafael.
– Ehhh, är det Vietnam, frågade jag.
– Ja, Vietnam, garvade Rafael till svar.

Matchen då? Jag har ännu inte mött en salvadoran som sagt något bra om sitt landslag. Antingen är de bara skräp eller så pratas det om den magiska tiden för tjugo år sedan. Då laget gick till VM och slog Mexiko i en viktig kvalmatch och hade stuga med Paris St. Germain när det franska klubblaget var som starkast. El Salvador spelade smånätt och hade initiativet hela tiden men kom aldrig till några riktiga avslut. När det blåstes till halvtidsvila visslades det rejält från Vietnam. Genomgående var skriken ”BÖÖÖG”, ”PUNGKULA, PUNGKULA” eller ”APA, APA” (riktat till olika haitispelare). Detta kunde även mixas upp med ljudliga rapar. I andra halvlek började El Salvador piggt och hade två bra chanser och det började bli lite pepp på stadion. Sedan blev det vänskapssömnigt igen men med tio minuter kvar hände det. En salvadoransk spelare missade öppet mål efter en målvaktsretur. Jag hör ett ”klatsch” och sedan är hela ryggen våt.
–    Välkommen till Vietnam, garvar Rafael. 

Dock hade jag och cementbänksgrannarna flyt den här gången eftersom det bara var ett gäng vattenpåsar som kom flygande. I nittiofjärde minuten sticker Haiti upp i ett första anfall i andra halvlek. Inlägg, nick och… mål. Publiken på Vietnam börjar tjoa och jubla. Många skrattar hysteriskt och efter att den första chocken lagt sig börjar kören: ”BÖGAR, BÖGAR, BÖGAR, BÖGAR, BÖGAR”. På vägen ut berättar Rafael att det är cupfinal om två veckor.
– Du hänger väl på?
Folk lämnar stadion...Folk lämnar stadion...


> läs mer | 2 kommentarer | Tipsa en vän

Besvara

Spam-skydd: Lös talet ovan och skriv in resultatet, till exempel "2" för talet "1+1".
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Images can be added to this post.
Mer information om formateringsmöjligheter

Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev