Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/file.inc on line 645 Warning: Illegal string offset 'data' in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/tablesort.inc on line 110 Warning: Illegal string offset 'data' in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/tablesort.inc on line 110 Warning: Illegal string offset 'data' in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/tablesort.inc on line 110 Warning: Illegal string offset 'data' in /storage/content/60/125060/quistbergh.se/public_html/includes/tablesort.inc on line 110 quistbergh.se | Hittar peppet i deppet

The answer you entered to the math problem is incorrect.

Vått Nytt År

Är nu tillbaka från Burma. Det var en lyckad resa på många sätt. Vi fick möjligheten att intervjua människor som riskerade långa fängelsestraff bara för att de pratade med utländska journalister och vi lyckades ta oss in i (och höll på att inte komma därifrån) Burmas nya hemliga huvudstad Nay Pyi Taw. Mer om burmaresan hoppas jag få redovisa i form av olika artiklar och reportage som givetvis även kommer att publiceras i textversion i textarkivet.

En märklig upplevelse var thingyan, det plaskvåta sättet att fira in det nya året (vi är nu inne i år 1370). Nedan följer anteckningar från söndagen den 13 april. En dag då jag deltog i firandet vid Inya-sjön i centrala Yangon. Inte helt överraskande kan jag avslöja att bilderna är tagna i början av den våta vandringen. Bilderna är tagna av Tomas Ohlsson, som även exklusivt sammanfattar hela spektaklet i ett videoklipp du kan ladda hem längst ner på denna sida.

2008-04-13
Uppe på pandalerna (det burmesiska namnet för scenerna som byggts upp lite överallt under vattenfestivalen) finns det duschar, DJ:s och slangar att spruta med på förbipasserande eller de åker förbi i öppna jeepar. Vissa slangar har knappt tryck i sig – andra är rena högtryckstvätten. Många bär långbyxor och långärmade tröjor, alternativt handduk, för att skydda sig. Vattnet forsar fram både på gatorna och området bakom pandalerna. I dagsljus finns det en vettig chans att ta sig fram genom att hoppa från sten till sten eller större grushögar i leran. Det är söndag och andra dagen av nyårsfirandet. Alla vi pratar med säger att det blir galnare och galnare ju längre in på veckan vi kommer. Men, kan det bli mer galet?

Jag har aldrig sett så få longyis som idag. Istället är det långbyxor för hela slanten. Området vid inyasjön är ungdomarnas hängställe. Annars pågår vattenfestivalen över hela staden. Utmed vägarna står familjer och kastar vatten ur stora kar eller så har de kopplat in slangar - andra använder vattenpistoler. Värst är gatuförsäljarna. De är extra förtjusta i att ta av sitt iskalla vatten, som de kyler dryckerna med, och hälla alternativt skvätta på förbipasserande. Du hinner inte många meter utanför dörren innan några barn, eller en vuxen, springer fram och kastar vatten på dig eller så kommer det via en hink från något fönster.

Området vid Inyasjön är cirka en och en halv kilometer av ett sjuttiotal olika pandaler som följer på varandra. Du är garanterat plaskvåt efter de första tre metrarna på Inya Lake Road. Och då har du cirka 1 493 meter kvar. I början och slutet på Inya Lake Road är det ordentligt tjockt med folk. Efter att ha gått i snart en och en halv kilometer med vatten från slang, högtrycksspruta och försäljarnas iskalla plastmuggar börjar tålamodet tryta. Att det dessutom, mitt i kaosträngslet, kan komma ett: VÄRJUFRÅM? Eller: HELLO! 18 gånger samtidigt som någon siktar in sig på vitingen med högtrycksslangen. Trots flyktförsök och ta en annans kropp till sköld hittar strålen på något sätt fram till ens nacke. Ja, då är det svårt att le stort och säga: THÄNKYOU! Vilket du förväntas göra, så att du visar personen som blött när det att det inte finns några som helst hard feelings. Vattnet ska ju skölja bort förra årets gamla synder. Så, det är bara att stämma in i…

Vått Nytt År! Happy thingyan!

Hoppas år 1370 blir ditt bästa hittills!


BilagaStorlek
vattenfestival.AVI42.46 MB
ohlsson_sammanfattar.AVI68.29 MB

> läs mer | 1 kommentar | 2 bilagor | Tipsa en vän

Besvara

Spam-skydd: Lös talet ovan och skriv in resultatet, till exempel "2" för talet "1+1".
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Images can be added to this post.
Mer information om formateringsmöjligheter

Användarinloggning

quistbergh.se nyhetsbrev